сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПердахът в детството отключва астма и рак

Пердахът в детството отключва астма и рак

Физическото наказание на детето може да провокира у него години по-късно заболявания като рак, астма и болест на сърцето, установиха учени от Плимутския университет. По мнението на експертите силният стрес след перрдах с викове и крясъци може да увеличи предразположението на човека към редица заболявания. Проучване доказало, че боят или сексуалното насилие в крехка възраст води до хронични заболявания, пише британският  в. „Телеграф“.

Учените разпитали 250 възрастни в Саудитска Арабия, които не се оплаквали от здравето си. Събрани били данни за детството им. Паралелни анкети вървяли в групи от по 150 души с различни заболявания – сърдечноболни, хора с рак и астма. Експертите се интересували колко често те са били оскърбявани или бити в детството им.

Анализът показал, че ако човекът има тумор, то той е бил жертва на насилие в детството си с 70% по-често. Болестите на сърцето се свързвали с 30% по-голяма честота на боя в невръстни години, а астмата – с 60% по-често раздавани шамари. Подобни травми в ранна възраст оставят отпечатък за цял живот, убеден е проф. Майкъл Хиланд от университетската школа по психология.Той заключава, че пердахът не е най-подходящият метод за възпитание. Едно от слабите места в проучването е, че то се основава на спомените на доброволците, които може да не са съвсем точни, а да са пречупени през субективното възприятие.

Свързани теми: Как ни разболява стресът

Пълничките живеели по-дълго и с по-малко стрес

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -