вторник, 4 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекуваме се свободно в ЕС от 2013 г.

Лекуваме се свободно в ЕС от 2013 г.

В края на 2013 г. всеки българин ще може свободно да избира в коя болница да се лекува в целия Европейски съюз. Това предвижда директива на Еврокомисията, с която ще бъдат съобразени законодателствата на страните членки. Срокът е до края на месец октомври 2013 г., уточниха от НЗОК. Това едва ли ще доведе до по-масово използване на здравните услуги в страни, където здравеопазването е по-приветливо към пациентите. Причината е, че здравната каса ще възстановява само тази сума, която е предвидена за съответната манипулация в България.

Ако например искате да се оперирате за поставяне на ортопедична протеза или премахване на тумор например, касата дава 1500 лв. според договореностите в  Националния рамков договор (сумата е произволно избрана). Това са 750 евро, а в Германия, например, същата операция струва 6000 евро. Тогава разликата от 5250 евро е за сметка на българския пациент. Освен това цялата сума трябва да се заплати първо на място, а след това да се чака възстановяване на парите от здрваната каса.

Европейската директива е свързана с правото за свободно движение на хората в рамките на общността. Тя предвижда осигурените граждани да имат право свободно да изберат държавата членка, в която да получат необходимите им здравни услуги, да заплатят за тях, след което да получат възстановяване на извършените разходи от здравната институция, в която те са осигурени, поясняват от НЗОК.

Разходите за трансгранично здравно обслужване се възстановяват директно от институцията в държавата по осигуряване (в България има само една здравна каса – НЗОК) – до размера на разходите, които биха били поети от нея, ако това обслужване беше предоставено на нейна територия. Действителните разходи за предоставеното здравно обслужване не може да се надхвърлят. Това важи в случаите, когато цената на същото лечение в собствената държава е по-висока от цената в държавата по лечението. Така германци, французи и други националности биха могли да се лекуват напълно безплатно, ако изберат да дойдат в България.

В директивата има видове здравни грижи, за които не може да се ползват пари от родната здравна каса. Това са услуги за дългосрочни грижи, чиято цел е оказване на подкрепа на хора, които се нуждаят от съдействие при извършването на рутинни, ежедневни задачи; предоставянето на органи с цел трансплантация и достъпа до такива органи; обществени програми за ваксиниране срещу инфекциозни болести, чиято единствена цел е защитата на здравето на населението на територията на дадена държава-членка и за които се прилагат специални мерки за планиране и изпълнение.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -