сряда, 17 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОрганите на Надя били раздути от опитите за интубация

Органите на Надя били раздути от опитите за интубация

Погрешна интубация е довела до смъртта на 35-годишната Надежда Узунова, твърдят близките на починалата в „Шейново“ родилка. Тя не е била интубирана, а тръбата е била вкарана в хранопровода и надувана. Според предварителния резултат от аутопсията трахеята е силно наранена, увредена и разкъсана, с кръвонасядания, разказа Юлиана Узунова, роднина на Надя. Хранопроводът – също.  Всички органи чак до бъбреците са били раздути с въздух.

„За сметка на това белите дробове са контрахирали и са целите в петна. Това показва, че към Надя и бебето не е постъпвал никакъв кислород“, цитира жената документа от съдебна медицина. Все още не се знае каква е причината на Надежда да й стане лошо при постъпването в болницата. Това ще стане ясно, след като бъдат готови резултатите от химически анализ на проби от тъкани. Всички данни ще бъдат обединени в крайната експертиза. Заключенията за грешната интубация като причина за смъртта няма как да бъдат променени, тъй като патоанатомите вече са огледали пораженията, обясни Юлиана. За всички травми по тялото на Надя имало снимков материал.

Аз лично не мога да допусна, че жената може да е интубирана погрешно, каза доц. Николай Петров, началник на КАРИЛ във ВМА и председател на дружеството на анестезиолозите. Такава грешка се забелязвала и веднага се поправяла. Тогава нямало фатални последици за пациента. Вентилацията не може да продължи, ако тръбата е в хранопровода. Убеден съм, че объркването на трахеята с хранопровода е рядка грешка и един опитен анестезиолог не би я допуснал, но аутопсията ще покаже, категоричен е доц. Петров. В момента, когато тръбата се постави в гърлото на пациента, веднага се слага слушалка, за да се чуе дали тя е в трахеята и се обдишва белият дроб.  Доц. Петров допуска, че спреният достъп на кислород към бебето може да е и поради белодробна емболия. При бременните много често се развивала и амниотична емболия – част от околоплодната течност постъпва в белите дробове и ги запушва.

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -