Реклама
Начало Любопитно Недостигът на витамини се разчита по лицето

Недостигът на витамини се разчита по лицето

0
хормонални проблеми
Реклама

Недостигът на витамини, но и някои здравословни проблеми буквално се изписват на лицето. Например хора над 20 г., които често получават обриви по кожата, може да имат проблеми с черния дроб и храносмилането. Изразени бръчки по челото пък са повод да посетим гастроентеролог (специалист по проблемите на стомаха, червата и храносмилането).

Макар и много по-рядко, скорбутът (дефицит на витамин С) още се среща и в наши дни. Симптомът за това може да бъде кървене на венците. По-вероятно е да се срещне при хора, които водят заседнал начин на живот. Твърде сухата коса се свързва с липса на витамин B7. Подпухването на лицето – с недостиг на йод, а бледата кожа – необходимост от допълване на запасите от витамин В12.

Вижте още: Кожата на лицето издава много болести

Реклама

Впрочем честото боледуване през зимата може да е заради дефицит на  витамин D. Той се синтезира в кожата, когато се печем на слънце. По-малка част се приема с храната – мазна риба, черен дроб.

Витамин D работи не само за костите, но и за имунитета

Наскоро експерти публикуваха научна разработка, която потвърждава, че добавки с витамин D може да помогнат на милиони хора да се разминат с настинките и грипа всяка година. Този витамин по принцип се свързва със здравето на костите, но също така е необходим за нормалното функциониране на имунната система. Именно затова експерти препоръчват да се обогати храни с витамин D. Имунната система го използва за производството на своеобразно „оръжие“, която разбива бактериите и вирусите.

Учените от Университета „Куин Мери“ в Лондон анализирали данни от 25 независими проучвания, които включвали 11 321 души. Експертите наблюдавали за честотата на различни респираторни инфекции. По техни изчисления витамин D  може да намали с около 12% тази заболяемост.

Препоръчва се той да се приема по-рядко, но редовно – например веднъж седмично. Лекарите съветват да се въздържаме от големи еднократни дози. Такъв подход може да е от голяма полза за хора с недостиг на витамин D. Българско проучване преди време установи, че дори в слънчева страна като нашата немалка част от хората в края на зимата са с дефицит на този витамин. Причината е, че прекарваме много малко време навън и няма достатъчно слънцегреене в студените месеци.

Основната функция на витамин D е регулирането на нивата на калций и фосфор в организма. Те са необходими за растежа и поддържането на костите , зъби и мускули. Но все повече проучвания сочат практическото му значение за имунната система. С дозите на витамин D  обаче трябва да се внимава. Излишъкът му може да повиши нивото на калций в кръвта и по този начин да доведе до проблеми с бъбреците и сърцето.

Източници: Meddaily.ru, telegraph.co.uk

Реклама

Exit mobile version