Реклама
Начало Хранене Ново проучване: Безглутеновите диети водят до диабет

Ново проучване: Безглутеновите диети водят до диабет

0
Реклама

Безглутеновите диети стават все по-популярни през последните години. Прилагат ги не само хора, които страдат от цьолиакия (заболяване с непоносимост към глутен), но и тези, които просто искат да отслабнат. Глутенът е протеин, който се съдържа в някои зърнени храни – пшеница, ръж и др.

Безглутенова диета помага при хашимото, твърдят експерти

Твърди се, че диета, която изключва храните, които го съдържат, действа благоприятно при автоимунни заболявания, особено на щитовидната жлеза. Също и че спомага за бързо сваляне на килограми. Търговците бързо откликнаха на новата мода и през последните години в магазините се появиха доста продукти с етикет „без глутен“, дори когато изначално съставките не предполагат наличието на глутен (например шоколад, сирене, оризови крекери).

Ново проучване от САЩ обаче дава тревожен сигнал. Провъзгласената за супер здравословна безглутенова диета може би се отразява негативно на здравето при хора, които я спазват без сериозни медицински показания. Това важи особено за хората, които са склонни към диабет тип 2. За това съобщават учени от Харвардския университет на годишната среща на Американската асоциация за сърцето в Портланд.

Не спазвайте такава диета, ако няма медицински показания

Реклама

диета за отслабване високо кръвноДокладвани са резултати от три големи дългосрочни проучвания с участието на 200 000 души. Експертите проучили съдържанието на глутен в храната на тези хора. Участниците с най-висока консумация на глутен (до 12 г дневно) имали с 13% по-нисък риск да се разболеят от диабет в сравнение с хората, които консумирали минимално глутен.

Уточнението е, че данните са събирани от личните показания на доброволците за храненето им. Затова Американската асоциация за сърцето е наредила резултатите да се проучат допълнително. Интересното е, че данните са от период, когато безглутеновите диети още далеч не са били толкова на мода, колкото сега. Тоест изобщо не е взет предвид ефектът от бума на безглутеновото хранене.

Въпреки че предстои още работа, за да се проверят отново и по-обективно резултатите от проучванията, учените съветват хората да не избират да спазват безглутенова диета, ако няма медицински показания за това. Припомнят, че няма научни доказателства за общи ползи за здравето, ако се спазва такава диета.

Лишавате се от фибри и микроелементи

Авторът на проучването Зенг Гонг припомня, че безглутеновите храни често съдържат по-малко фибри и микроелементи. Те са по-малко хранителни, а на всичкото отгоре – и по-скъпи.

Хората, които консумират по-малко глутен кат цяло, приемат по-малко растителни житни влакнини, установили учените в своя анализ. Богатата на фибри храна от своят страна намалява риска за различни заболявания, сред тях и захарен диабет тип 2, сърдечносъдови и дори някои видове рак.

Източник: ScienceDaily

Реклама

Exit mobile version