сряда, 8 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНе духайте силно носа при хрема! Може да се получи синузит

Не духайте силно носа при хрема! Може да се получи синузит

Обикновената хрема може да премине в синузит, ако прекалено силно издухвате носа си. За това предупреждават експерти от Германската лекарска камара. Острият синузит често възниква като усложнения на хрема и инфекция на сливиците. Възпалението причинява оток на лигавиците в носа и околоносните кухини (синуси). Подутините блокират отворите на синусите и затрудняват изхвърлянето на натрупалия се секрет. Известни количества от него се образуват и при съвсем здравите хора.   

За да намалите вероятността обикновената хрема да стане на синузит, трябва да се избягва прекалено интензивното и мощно духане на носа. Причината е, че създалото се по този начин налягане разнася бактериите и вирусите от носоглътката към синусите. Лигавиците допълнително се увреждат и от сухия въздух заради отоплението в помещенията през студените месеци. Свежият въздух подобрява влажността в помещенията и предотвратява прекомерното изсъхване на лигавицата. 

Ендоскопска операция лекува хроничен синузит

При синузит усещаме болка в областта на очите и челото

Задържането на секрет в околоносните кухини причинява болки и уврежда ресничките по лигавицата в тях. Тези реснички са отговорни за извеждането на слузестия секрет. Когато са увредени, транспортирането му навън се затруднява допълнително. 

Когато се развие синузит, обикновено дишането е затруднено поради запушения нос. Секретите от него обикновено първо са бистри и течни, а после се сгъстяват и променят цвета си към жълтеникаво или зелено. Друг проблем е, че той може да се стича както напред, така и назад към гърлото. 

Друг характерен симптоми при острия синузит е усещането за болка и повишено налягане в областта на очите, слепоочията, бузите, челото и основата на носа. При навеждане напред тези неприятни усещания се засилват. Пикът им обикновено е около обяд. Температура и отоци на очните ябълки също спадат към добре познатите признаци на заболяването. 

Как да се отървем от синузита – остър или хроничен

При синузит бързото и адекватно лечение е наложително, особено ако оплакванията включват подуване на очите, смущения в зрението, продължаващо дни наред главоболие, температура, отоци на бузите, болки във врата и челюстта. 

Към основното лечение, което може да включва и антибиотици по преценка на лекаря, трябва да се приемат много течности. Най-подходящи са вода и топъл чай. Много добре се отразява и инхалацията над съд с гореща вода, към която са добавени етерични масла или сол. Друга важна предпазна мярка, ако някога сте боледували от синузит, е да носите шапка или поне лента на челото, която да предпазва от преохлаждане.

Редактор Ина Димитрова

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -