вторник, 31 януари, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМъжете са по-щастливи, ако помагат вкъщи

Мъжете са по-щастливи, ако помагат вкъщи

Мъжете се чувстват по-щастливи, ако споделят домашните задължения с жените си. Този изненадващ извод бе направен от учени в Кеймбридж. Повечето жени са убедени, че половинките им не могат да понасят домакинската работа. Вярват още, че любимото им занимание у дома е да се излежават на дивана пред телевизора, докато съпругата мие съдовете или чисти с прахосмукачката.

Учените сега изясниха, че мъжете всъщност обичат да се занимават с домакинска работа. Колкото по-активно е зает силният пол с подобни дейности, толкова по-щастлив се чувства той, а в дома семейните спорове намаляват. Тази особеност е свързана с факта, че съпрузите и приятелите на дамите се чувстват виновни, ако не помагат за разтребването на жилището. За тях семейният мир с поделени домашни задължения се оказва много по-важен от постоянните конфликти с жена, която се чувства смазана от тежестта на задълженията си.

В началото изследователите били убедени, че ще намерят доказателство, че колкото повече мъжете се ангажират с домашната работа, толкова повече са семейните конфликти. На практика обаче се оказало, че силният пол е променил съществено предпочитанията си. Изводите противоречат на маса други изследвания, които доказват, че въпреки стремежа към образование и кариера на съвременната жена, мъжете й прехвърлят основната част от домашните задължения. Оказа се, че и мачовците са по-щастливи, ако поделят къщната работа, обобщават учените от Кеймбридж. Възможно е това да се дължи още на факта, че все повече мъже поддържат идеята за равенство на половете и просто се чувстват неловко, като виждат, че жените им мъкнат на гърба си огромната част от задълженията в дома.

Свързани теми: Жените си падали най-много по кариеристи

Благодарността е най-важна за щастливия брак

снимка: аок

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -