четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМъж, чиято ръка бе почти откъсната при катастрофа, вече може да я...

Мъж, чиято ръка бе почти откъсната при катастрофа, вече може да я движи

30-годишен моторист, чиято ръка бе почти откъсната от мишницата при катастрофа, вече може да я движи благодарение на уникална операция, съобщи доц. Маргарита Кътева от „Пирогов“. В края на август тя и проф. Роберт Шмидхамер от „Милезе център“ във Виена, Австрия, присадиха на мъжа мишничен нерв.

Австрийският професор бе поканен да помага, защото във Виена подобни интервенции се правят често. За целта той дойде за първи път у нас, като заедно с него пристигна и създателят на този вид хирургия – проф. Милзе. Операция като на пострадалия моторист се прави за първи път у нас и тогава продължи 8 часа и 30 минути. Сега, четири месеца по-късно, пациентът е преминал електромиографско изследване. По клинични данни е установено, че е започнало възстановяване на изтръгнатите нерви.

Когато мъжът постъпи в „Пирогов“ след катастрофата, ръката му висеше безжизнено, припомни доц. Кътева. Причината е, че определени нерви на травмираното място били изтръгнати. Реконструкцията им е направена с помощта на автотранспланти от краката на пациента. За пълното възстановяването на младия мъж ще са необходими поне 5 г. След година и половина му предстои друга операция на мускулите на пострадалата ръка, обясниха от „Пирогов“.

За мъжа е истински шанс, че попадна на травматолозите в „Пирогов“. Катастрофата била през юни – три месеца преди първата му операция в спешния институт. Преди това е бил лекуван в друго заведение, но без изгледи за каквото и да е възстановяване. Сега очакванията са младият мъж да възвърне до голяма степен подвижността на ръката си. Уникалната операция била единственият шанс за възстановяването й. В „Пирогов“ има специална клиника за ръката, където прилагат и други модерни подходи при хирургичните операции.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -