събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДокараха със самолет от Гърция българче в кома, присадиха му дроб

Докараха със самолет от Гърция българче в кома, присадиха му дроб

13-годишно българче в кома бе докарано с военен самолет от Гърция, където живее с родителите си, в Правителствена болница, където успешно му бе присаден черен дроб. Това съобщиха от лечебното заведение.

Таньо Костов имал рядка генетична аномалия, за която дотогава родителите му не знаели, обясни  проф. Любомир Спасов, директор на Правителствена болница. Момчето  живеело с родителите си в Атина. Страдало от болест на Уилсън. Тя се изразява в това, че организмът не може да разгражда медта и тя се натрупва с годините. Някъде към 12-15 годишна възраст болните изпадат в тежка чернодробна криза и кома, обясни проф. Спасов. Животът на момчето можело да бъде спасен само чрез трансплантация на  черен дроб. Бащата бил подходящ да дари част от органа, но в Гърция трансплантация от жив донор не била разрешена.

Състоянието на Таньо обаче бързо се влошавало, изпаднал в кома. Налагало се момчето спешно да бъде транспортирано до София. На 26 декември в родината го докарал гръцки военен самолет „Спартан“. Спасителната операция е извършена благодарение на съдействието на премиера Бойко Борисов, министерството на външните работи, българското посолство в Гърция и министерството на здравеопазването. Момчето било прието веднага в болница „Лозенец“ и часове по-късно – рано сутринта на 27 декември трансплантацията започнала. Лично проф. Любомир Спасов оперирал. Момчето все още е в реанимацията, но вече се възстановява след операцията.

Оказало се, че то обича да играе футбол, а любимата му звезда е Христо Стоичков. Така на лекарите от болница „Лозенец“ им хрумнало да му организират утре, сряда, среща с футболната легенда. Стоичков обещал да му подари екипи, с които е играл.

СНИМКА: БОЛНИЦА „ЛОЗЕНЕЦ“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -