вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЛекари от две болници спасяват водещ анестиолог, получил емболия докато е в...

Лекари от две болници спасяват водещ анестиолог, получил емболия докато е в операция

Лекари от две болници – УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и частната Аджъбадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център, заедно спасиха живота на водещ анестезиолог с тежката диагноза белодробна емболия. Медикът припаднал по време на работа, възможно е преумората и честите дежурства да са оказали влияние.

Става дума за д-р Мариян Тодоров, който е един от най-добрите и опитни анестезиолози в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, разкри Нова телевизия. В сряда той отива на работа както обикновено. Следва рапорт, на който се обсъждат случаите за деня, и влиза в операция, въпреки че за последните дни почти не си е тръгвал от болницата. Причината е, че през летните месеци дежурствата следват едно след друго, заради намаления състав. От повече от седмица лекарят споделя с колегите си, че се чувства отпаднал, задъхва се. Въпреки това и през ум не му минава да вземе болничен, защото това означава, че графикът трябва да се променя, някой трябва да поеме и неговите дежурства, а всички са натоварени до краен предел, споделят колегите му.

Eмболията възниква внезапно и може да застраши живота

Към обяд изведнъж на д-р Тодоров му прилошава. Спешните изследвания, направени на място, показват страшна диагноза: масивна белодробна емболия – състояние почти несъвместимо с живота. Белодробните емболии са водеща причина за смърт в света, по-точно – в индустриално развитите страни. Те са на трето място след сърдечносъдовите и раковите заболявания. Колегите му веднага се обаждат в Сити Клиник, където е най-добрият център за инвазивна кардиология в България. За щастие проф. Иво Петров е там и веднага откликва. Медицинският директор на Сити Клиник праща реаномобил на болницата, който да вземе пострадалия колега. С него в линейката тръгват двама от анестезиолозите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, защото в такива случаи транспортирането е много рисково и „трябват ръце“ за реанимиране, ако се наложи. За щастие всичко минава по план.

Линейката буквално прелита между бул. „Акад. Иван Гешов“ и Околовръстния път, където се намира Сърдечно-съдовия център на Сити Клиник. Там вече всичко е подготвено за спешната интервенция. От линейката пациентът е вкаран направо в операционната зала. С операцията се заема лично проф. Иво Петров. След напрегнато очакване колегите и близките на лекаря получават обаждане с уверение, че ситуацията е овладяна.

По света подобни случаи много рядко завършват с успех, защото трябва да се действа буквално за минути. Съсирекът, който причинява белодробната емболия, запушва артерията на белия дроб и причинява или белодробен инфаркт, или спиране на сърцето, т.е. внезапна смърт. Шансът в случая е, че инцидентът се е случил в болница, а и колегите му от Сърдечно-съдовия център се отзовават веднага.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -