петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКофеинът помага да отслабнем чрез хормона окситоцин

Кофеинът помага да отслабнем чрез хормона окситоцин

Добра новина за любителите на кафето – то се оказа ценен помощник на желаещите да отслабнат. В ново проучване китайски учени доказаха, че кофеинът намалява телесното тегло чрез потискане на апетита. В същото време стимулира метаболизма като увеличава енергийния разход. Научната работа по темата е публикувана в списание Nature Communications.

За този ефект на ароматната ободряваща напитка се знае отпреди. Сега обаче учените проследили нервните пътища, които участват в потискането на апетита, когато човек приема кофеин. Те изследвани активността на рецептори, разположени в хипоталамуса. Въпросните рецептори блокирали съдържащите се в кафето психостимулатори.

Един от ефектите на кофеина е върху молекулата, наречена аденозин. Тя играе роля в регулирането на съня и енергията. Когато на мишки се давали високи дози кофеин, това блокирало аденозин рецепторите в хипоталамуса. Там се намира централният регулатор на енергийния баланс при бозайниците.

Експертите установили, че по този начин кофеинът стимулира отделянето на окситоцин – който освен хормон на удоволствието е и мощен регулатор на енергийния метаболизъм. При лабораторни мишки това довело до намаляване на нивата на затлъстяване в лабораторните животни.

Според авторите на проучването окситоцинът е важен медиатор (посредник), който прави кофеина ефективен срещу затлъстяването. Те заключават: „Следователно правилното насочване на аденозиновите рецептори от кофеина или неговите производни може да представлява подходяща стратегия за противодействие на затлъстяването и свързаните с него заболявания“.

Резултатите са постигнати с много високи дози кофеин

Използваните дози обаче са били много високи – 60 mg / kg. При хората това би означавало да се пият между 24 и 36 чаши кафе, което на практика е трудно постижимо. Китайските учени обаче вярват, че работата им може да послужи да разработването на нови хапчета за отслабване при хора с наднормено тегло.

Изводите им идват месец след като холандски доклад показа, че пиенето на кафе действа защитно срещу рак на черния дроб. Учените заявиха, че хората, които пият само една чаша кафе на ден, имат 20% по-малка вероятност да развият най-честата форма на заболяването.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -