Гените определят колко дълго ще ви действа кофеинът в кафето

PRINT
кафе кофеин

Вероятно в разговори с приятели вече сте установили, че кафето действа по различен начин при различните хора. Едни могат да пият от ароматната напитка и да спят дълбоко след час, а други само след 1-2 чашки дневно се разтреперват или не могат да мигнат. Не, не си въобразявате! Това наистина се случва така.

Кафето действа по различен начин и причината за това е в гените, пише Live Science. Шотландски учени идентифицирали ген, който влияе на разграждането и усвояването на кофеина в организма. Вариацията на този ген влияе върху това дали ще ви се пие много или малко кафе. От него зависи и какъв ще е ефектът на кофеина.

При определени вариации на гена PDSS2 кофеинът се разгражда по-бавно. Това означава, че кофеинът остава в организма по-дълго и човек не трябва да се пие много кафе, за да получи желаното ободряване. Изводите са направени на базата на ДНК изследвания. В тях били включени над 1000 жители на Италия и 1700 души от Холандия. Всички те разказали колко кафе пиели обикновено всеки ден.

Хората, които усвояват кофеина по-бавно, нямат нужда от много кафе

При италианците наличието на определен вариант на гена PDSS2 се оказала свързана с по-слаба консумация на кафе. Те пиели средно по една чаша на ден. Очевидно генът им позволявал да разграждат кофеина по-бавно. При холандците със същата генетична вариация се установила същата тенденция – по-малка консумация на кафе.

Впрочем PDSS2 не е единственият ген, свързан с консумацията на кафе. В предишни проучвания е показвано, че и други гени, кодиращи ензими, които разграждат кофеина, могат да повлияят на количеството кафе, което пием всеки ден. Предполага се, че PDSS2 блокира експресията на тези ензими.

А иначе ползата от консумацията на кафе е доказвана в безброй проучвания. Ползите от ароматната напитка далеч не се свеждат само до ободряване и стимулиране на запаметяването. Тя също така помага срещу атеросклероза, пази от рак на дебелото черво, чисти токсините и отслабва стреса. В умерени количества се препоръчва на всички, като оптималната доза е индивидуална според последните констатации на учените.

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Гените определят колко дълго ще ви действа кофеинът в кафето беше последно модифицирана от: април 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *