неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКафето сваля риска от рак на дебелото черво

Кафето сваля риска от рак на дебелото черво

Кафето намалява съществено риска от рак на дебелото черво, при това няма значение как е приготвено то и дали е с кофеин или не. Такива поне са твърденията на американски и израелски учени, които са публикували резултати от свое проучване в „Cancer Epidemology, Biomarkers & Prevention.

Досега имаше данни, че кафето пази от рецидиви на рака на дебелото черво. Сега учените съобщават, дори една-две чашки кафе дневно свалят с 26% опасността от този вид тумори, когато се изключат други известни рискови фактори като пушенето например. В проучването са включени 5100 пациенти с рак на дебелото черво, чиито навици за консумация на кафе са оценени за година назад преди диагнозата. За сравняване на резултатите са разпитани и 4000 души, които нямат такава диагноза. Те разказали колко често пият кафе, как е приготвено то, с кофеин или без. Допълнително участниците предоставили данни за начина си на живот, хранене, движение, прием на медикаменти и пушене.

Резултатите показали, че колкото повече кафе пиели участниците, толкова по-нисък бил рискът от рак на дебелото черво. При над две и половина чаши кафе дневно рискът падал дори с 50%, докладват експертите. Те били изненадани донякъде, че кофеинът не играе важна роля. Кафето съдържа много вещества, които влияят за доброто здраве на червата – антиоксиданти, меланоидин или дитерпен. Процентното им съдържание зависи от сорта, начина на печене и варене на кафето. За намаляването на риска от рак на дебелото черво обаче тези различия нямали значение.

Красимира Александрова, експерт към Германския институт по изследване на храненето, обаче е скептична към изводите от проучването въпреки голямата квота на участниците. Според нея има те почиват главно на наблюдения и затова не бива да се приемат безусловно.  Кафето има сложна химична структура с над 1000 съединения. Засега можем само да спекулираме, кои от тях по всяка вероятност имат благоприятен ефект за здравето като диабет тип 2 или рак, допълва Александрова.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -