вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниОткриха кое отключва рака на дебелото черво

Откриха кое отключва рака на дебелото черво

Как започва ракът на дебелото черво? Австралийски учени от Центъра за рака „Питър Маккълъм“ смятат, че са намерили отговор на този въпрос, съобщава Sydney Morning Herald. Имат и обяснение как туморът развива резистентност към лекарствата. Разработката им може да помогне за усъвършенстване на химиотерапията.

Схемата се отнася до 85% от всички тумори при хора, които се разболяват не заради генетично предразположение, а по други причини. Основното откритие на учените е, че при онкоболните не работят две защитни „спирачни“ системи на клетъчно ниво, които пазят клетките от израждане. Точно това става причина за възникването и ускорява развитието на болестта, макар че в началото липсват симптоми. Известно е, че хромозомите в клетките на рака на дебелото черво са нестабилни. Тяхното поведение е трудно да се предскаже, а оттам и ефективно да се лекува. Сега учените разбрали как се заражда тази нестабилност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хапчета за артрит и псориазис ефективни при 80% от рака на дебелото черво 
Какво да ядем, за да се предпазим от рак
Лютото чили пази от рак на дебелото черво
Витамин D помага при рак на гърдата и на дебелото черво 
Гроздовите семки увеличават ефекта от химиотерапията

Те сравнили клетки от около 600 пациенти с колоректален карцином и ги сравнили с тестови проби и животински модели. Именно така окрили нарушението на „двойната спирачка“, което провокирало хаос при хромозомите. Патологичните промени след това настъпвали бързо – само за няколко дни.

Източник: Sydney Morning Herald

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -