сряда, 29 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГрипът е изключително прилепчив, само ваксината пази

Грипът е изключително прилепчив, само ваксината пази

Грипната вълна ще тръгне още през ноември, споделиха експерти по повод Информационната седмица, посветена на грипа. Тя се отбелязва от 16 до 20 октомври в редица европейски държави, сред които и България. Прави се от регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа.

Грипът може да протече леко при хора, които иначе са здрави. Повечето се възстановяват бързо. Въпреки това, грипните вируси могат да бъдат много опасни, да причинят усложнения и дори смърт. У нас годишно около 2000 души умират от усложнения, свързани с грипа. Най-добрият начин за предотвратяване на грипа е чрез ваксиниране. Това, припомниха д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор към МЗ, и председателят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков. Тъй като у нас ваксината не е безплатна, покритието е доста слабо. Срещу грип се имунизират едва малко над 2% от българите. Въпреки това ваксината е достъпна – тривалентната може да се намери на цена 8-10 лв. в аптеките, а новата 4-валентна струва около 20 лв.

Противогрипната ваксина – най-важното, което трябва да знаете

Защо грипът е по-опасен от настинката

Обикновено хората наричат „грип“ всеки вирус, който причинява хрема, кашлица или температура. Така сезонният грип често е подценяван и бъркан с обикновената настинка. Всъщност неговите вируси са способни да проникнат в човешката ДНК, което го прави  потенциално сериозно, а понякога и живото-застрашаващо заболяване. Ако един здрав човек може да се вдигне бързо от леглото, хората с хронични заболявания, децата, бременните и всички възрастни над 65 г. са заплашени от потенциални усложнения.

Ето какво говори медицинската статистика:

• между 5 и 15% от населението се заразява с грип по време на епидемии;
• 20 до 30% от децата по света всяка година боледуват от грип;
• По данни на СЗО ежегодно по света поради усложнения от грип, тежко се разболяват около 3-5 милиона души. От тях от 250 000 до 500 000 умират.
• 90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст;
• грипът причинява около 12% от отсъствията от работа по света;
• в САЩ директните разходи (т.е. медицинските разходи) за грип надхвърлят 10 милиарда долара всяка година.

Приемате вируса при контакт с болен, освен ако не сте ваксиниран

Грипът се отличава с изключително високата си прилепчивост. При пряк контакт с болен другите неминуемо получават някакво количество от вируса. Предаването му е основно по въздушно-капков път, но може да стане и чрез замърсени предмети. Грипните вируси могат да оцелеят върху твърди повърхности до 48 часа, посочи наскоро доц. Любомир Киров. Друго неприятно качество на грипа е, че той търпи лека мутация всеки сезон и човешкият организъм не може да си създаде постоянен имунитет. Именно поради това е възможно човек да боледува от грип всяка година. Затова се налага е всяка година наново да се ваксинираме.

Много често хора с минимални оплаквания всъщност разпространяват грипните вируси. Повечето здрави възрастни биха могли да заразят други хора един ден преди изява на грипните симптоми и до 5 дни след изява на заболяването.

Тъй като ваксинацията на първо място предпазва от инфекция (вместо да я лекува), Световната здравна организация я определя като най-ефикасната защита от грип и като най-ценния инструмент за ограничаване на епидемиите.

Ина Димитрова

Свързани публикации

1 коментар

  1. Има много спорове за ваксинацията. Статията само информира. Всеки сам прави своя избор. Има и алтернативни методи за лечение четете ТУК!

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -