четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГотовите храни повишавали риска от автоимунни заболявания

Готовите храни повишавали риска от автоимунни заболявания

Ако ядете много полуфабрикати или индустриално приготвена храна, повишавате риска за автоимунни заболявания като диабет тип 1, цьолиакия или множествена склероза, пише Medical News Today. Учените посочват най-малко седем добавки в тези храни, които влияят зле на имунната реакция в червата и влошава способността им да се освобождават от токсините. Съвременният европеец често слага на масата си такива ястия, защото се приготвят бързо и лесно в микровълновата вечер след дългия работен ден. Те обикновено са с високо съдържание на мазнини, сол, захар и други добавки.

Под преработени храни се разбират не само готовите ястия за микровълновата, но и сирена, зърнени закуски, консервирани плодове и зеленчуци, хляб, снаксове и такива меса като бекон, колбаси. Редица проучвания правят изводи, че преработените храни влияят зле на здравето, вдигат риска от напълняване и за сърдечно-съдови заболявания. Световната здравна организация (СЗО) наскоро обяви, че яденето на преработени меса (салам, шунка) могат да причинят рак на дебелото черво.

Сега проф. Арон Лърнър от Института по технологии в Хайфа, Израел, и д-р Торстен Матиас от Германия излизат с твърдението, че консумацията на преработени храни може да води до автоимунни заболявания. Те се появяват, когато имунната система атакува здравите клетки в организма, защото ги бърка с чужди нашественици. Това може да доведе до увреждане на тъкани или анормален растеж на органи.

Има повече от 100 видове автоимунни заболявания. Някои от най-често срещаните форми включват цьолиакия, диабет тип 1, множествена склероза (MS), болестта на Крон, хашимото и ревматоиден артрит. Затова учените проучили конкретно как някои добавки в преработените храни, които се използват като консерванти, за подобряване на вкуса, мирис и срока на годност засягат червата и влияят за отключването на автоимунни заболявания.

Според тях много автоимунни заболявания са предизвикани от дисфункция на „тесните връзки“ в червата – уплътнители между епителните клетки. Те предпазват лигавицата на стомашно-чревния тракт, която помага на хранителните вещества да бъдат усвоени по-добре. Нормално функциониращите здрави връзки спомагат за опазване на имунната система от бактерии и други чужди тела, но увреждането им може да доведе до своеобразни „течове“ в червата, през които токсините излизат и попадат в кръвта. Именно това може да доведе до появата на автоимунни заболявания.

В изследването си, учените идентифицирани най-малко седем добавки, които се слагат в готовите храни, включително глюкоза, глутен, натрий, мастни разтворители, органични киселини, нанометрични частици и микробна трансглутаминаза (ензим, използван като протеиново лепило в храната), които отслабват нормалните здрави връзки в червата.

Учените отбелязват, че пазарът на добавките, които се слагат в храните, не е особено добре контролиран, което е основателна причина за безпокойство.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -