сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноФойерверки извадиха по едно око на двама мъже

Фойерверки извадиха по едно око на двама мъже

Фойерверки извадиха по едно око на двама мъже, съобщи доц. Руска Христова, началник на клиниката по офталмология в ИСУЛ. Тази година по празниците оттам минали 12 пострадали от пиротехнически материали. Четирима от тях са в по-тежко състояние. Травмата им е комбинирана – засегнати са и черепни кости.

Оперирани са от смесени екипи, в които имало различни специалисти – очен и ушен хирург, неврохирург и анестезиолог. „Окото на единия от най-тежко пострадалите мъже е абсолютно разрушено. Не може да се мисли дори за козметичното му възстановяване, защото липсва част от него“, поясни доц. Христова. Засегнати са и околните костици. Мъжът е бил пиян по време на инцидента, не е знаел какво прави.

При операцията на втория, ослепял с едно око, са отстранени две големи парчета черепни кости с дължина 1 см, включително и обвивка от фойерверката, допълни доц. Христова. Парчето, което се забило, пробило кратер в костите на черепа. Останалите двама хоспитализирани са с намалена зрителна острота, но ще могат поне частично да виждат. Подобни инциденти ще могат да се избегнат, ако фойерверките се палят под контрола на пиротехници, а хората да се наслаждават на гледката отстрани, коментира офталмоложката. Пострадалите сега са не само от София, но и от Перник, Кюстендил и дори Козлодуй.

Очната клиника в ИСУЛ е единственото място, която оперира подобни травми денонощно, затова тежки и спешни случаи от цялата страна пристигат тук.

През последните дни имало и пациенти, пострадали при спорт. Щека наранила сериозно окото и черепните кости на украински турист. Той е опериран и дори успял да се прибере в Киев с туристическата си група. Дете пък пострадало при бадмингтон. Другарчето му неволно забило топката в очната орбита. Наранени са костите там, има и кръвоизлив, а това се отразява на подвижността на очната ябълка, обясни доц. Христова. Традиционни през зимата са травмите на окото при възрастни хора, които секат дърва. Сега отново имало такива. Счупени стъкла се забили в лицето на дете.  Брат и сестра се гонили в апартамента, но едното бутнало другото и така минали през стъклена врата. Наранена е кожата на лицето, но и окото. Друг случай е с автомонтьор, който за първи път по неговите думи работил без предпазни очила. Метално твърдо тяло отхвъркнало и се забило в окото му.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -