четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно12-годишно дете е първият болен от грипа "Пърт"

12-годишно дете е първият болен от грипа „Пърт“

Първи случай на грип от типа „Пърт“ е регистриран у нас за тази зима, съобщи проф. Мира Кожухарова, национален консултант по инфекциозни болести. Болният е 12 -годишно момче от Хасково. Пробата е изпратена от личния му лекар до Центъра по заразни болести в София, а на 10 януари резултатът се оказал положителен. Досега бяха доказани само два случая на грип – един с пандемичния щам (свински) и един с „Бризбейн“.

Типизацията на вируса е частична – А(Н3), но най-вероятно щамът е „Пърт“, който е включен в противогрипната ваксина, каза проф. Кожухарова. Пълното му обозначение е H3N2, а това на свинския грип („Калифорния“) – H1N1. Двата вируса са тип А. Във ваксината е включен и трети – тип В („Бризбейн“).

Възможно е реално болните да са повече, но за последната седмица за цялата страна са изследвани само 8 проби. Лекарите не са имали повече пациенти, при които да се усъмнят за грип, предполага проф. Кожухарова. Няма минимален брой, защото пробите не се събират активно, а лекарите сами преценяват кого да изследват. Грипната вълна вече се усещала в Европа. Информацията от ЕС сочели, че в някои северни страни има леко увеличение на болните.

Респираторните заболявания у нас също леко се увеличават. През първата седмица от годината общата заболяемост за страната е 86,66 на 10 000 души според справката на националната информационна система. Предишната седмица са били 72,48 на 10 000. Най-висока е заболяемостта при кърмачетата и малките деца до 4 г. – 378 на 10 000 души. Следваща е възрастовата група 5-14 г. (189,84 на 10 000). Най-много са боледуващите в област Плевен (167,9 на 10 000).

Освен грипни вируси циркулират и много други, които предизвикват подобни оплаквания – температура, болки в гърлото, втрисане, каза проф. Кожухарова. У нас обаче няма средства да се изследва от какъв тип са те преобладаващо. Противовирусните препарати са много ефективни, но само при грип, допълни тя. Затова те трябва да се препоръчат от лекар. Когато тръгне грипната епидемия, практиката сочела, че грипните вируси сякаш изместват останалите. Всеки с температура да потърси съвет от лекар, съветва проф. Кожухарова. Непрекъснато говорим, че грипът не се лекува с антибиотици, но ако човек не иде на преглед, може да се пропусне друга бактериална инфекция, на която антибиотиците вече биха помогнали, добави тя. Неуместна била практиката да питаме за съвет джипито по телефона.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -