неделя, 25 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДомакинската работа повишава риска от инфаркт

Домакинската работа повишава риска от инфаркт

  • Чистене и готвене причиняват най-големия стрес
  • Натоварените с най-много домашни задължения по-често вдигат кръвно
  • Експерти: Жените да не поемат всичко върху себе си

Домакинската работа обикновено се оценява като физическа активност, но американски учени сега стигнаха до извода, че задължението да се поддържа домакинството се отразява негативно на сърцето. Тя повишава два пъти риска от сърдечно-съдови заболявания.

При хората, които постоянно изпълняват рутинна домакинска работа – плащат сметки, ходят по магазините да пазаруват, чистят вкъщи, правят дребни ремонти, обикновено се появяват проблеми с кръвното. Това по правило засяга жените, тъй като те най-често поемат тежестта на домашните задължения. Изводите на учените са направени след наблюдения и изследвания при над 100 работещи мъже и жени. Те се убедили, че членовете на семейството, които носят отговорността за домакинството, по-често страдат от хипертония, отколкото партньорите им.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Да отслабнем с шопинг и домакинска работа
Мъжете са по-щастливи, ако помагат вкъщи
Жените убедени, че мъжете повече се наслаждават на живота
Родителите боледуват по-рядко от хора без деца

Причината е стресът, който те изпитват и който е свързан с мислите, как по-добре да се справят със своите задължения. Експертите успели даже да определят кои домашни грижи са най-рискови за здравето. Оказало се, че рискът от хипертония е свързан най-вече с почистването на дома, готвенето и необходимостта да се правят покупки. След тях следват такива задължения като поддържането на колата, плащането на сметки и планирането на семейния бюджет. Грижата за децата и домашните животни обаче не се отразявало на кръвното налягане.

Хипертонията е един от основните фактори за инфаркти. Половината от тях се дължат на високо кръвно по данни на Световната здравна организация. Специалистите съветват жените да не рискуват здравето си и да не се товарят с всички домашни задължения, а да ги разпределят сред останалите членове на семейството.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -