понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБебе с увреждания в мозъка след раждане вкъщи

Бебе с увреждания в мозъка след раждане вкъщи

Новородено момченце от София се оказало с обездвижени ръчички и крачета, тъй като майката родила вкъщи по своя воля. Това съобщи на конфренция за детското здравеопазване в Пловдив проф. Венета Божинова, председател на дружеството по детска неврология, психиатрия и психология на детското развитие и началник на клиниката по детска неврология в университетска специализирана болница „Св. Наум“. Родителите потърсили помощ при нея наскоро.

„Майката сподели, че детето нещо не се развива, макар да е родено доносено. В хода на разговора се изясни, че раждането е станало вкъщи. Не е викала линейка, когато започнала родовата дейност, но не обясни защо, изобщо замълча по този повод“, разказа проф. Божинова.

При прегледа лекарката забелязва, че липсва дори емоционален контакт на момченцето към майката. А това говори за дълбока умствена изостаналост и насочих детето за изследване със скенер, обясни професорката. Така са открити постхипоксични (причинени от недостиг на кислород) кисти на мозъка и се изясни причината за уврежданията. До тях нямаше да се стигне, ако бебето беше родено в болница, смята проф. Божинова. Дори и там не всичко може да бъде регулирано, но при необходимост поне може да се приложи апаратна вентилация.

Потресена съм от все повече и повече зачестяващите напоследък апели на родителите за природосъобразен начин на живот, който включва да се ражда вкъщи, да се живее на село, а децата да не се ваксинират за нищо и да се чака да развият естествения си имунитет, изтъкна тя.

При раждането в дома асистират някакви обучени за акушерки жени, които помагат на майките. И ако раждането е нормално, може би е добре, но когато е патологично, рискът от тежки необратими последици е огромен. Той е такъв и ако се пренебрегнат ваксините. „В миналото, особено до епохата на Луи Пастьор, хората не са ги ползвали, но в днешно време има тежки болести, които са отстранени. Една от тях е полиомиелитът, от който има единични случаи по света, включително неотдавна и в България – между Бургас и Сливен сред неваксинирани деца от малцинствата“, обясни проф. Божинова. Вариолата също е в групата на изчезналите инфекции, благодарение на редовните имунизации. Ендемични огнища има само в Индия.

Морбили е друга много инфекция, чиито причинител е силно заразен. Заболяването протича остро при децата с висока смъртност от пневмония и остри енцефалити. Ако неваксинирано дете до 1-годишна възраст се зарази, има риск вирусът на морбили да остане в мозъка, където прави огнище на хроничен енцефалит, от който се умира след период от 3-4 месеца до 3-4 години. Това заболяване липсва в страните, обхванати от имунизация срещу морбили. „В България го нямаше 10 години – между 1984 и 1994 г., защото от 1969 г. всички деца се ваксинираха и те не боледуваха, следователно нямаше риск вирусът да остане в мозъка и да направи хронична инфекция. През 1994 г. отново се появиха случаи на този фатален енцефалит след епидемии 1991-1992 г. сред неваксинирани в две области – Видин и Монтана, но обхванаха цялата страна. Сега – преди 1-2 години пак имаше морбилни епидемии, от които също се очакват последици, защото заболяването е с латентен период от 8-10 години. Но не е изключено фаталният енцефалит да се прояви и след 2-4 години.“, обясни тя.

Колкото до появата на тежки енцефалити като реакция след поставянето на ваксините, то те са 0,5-1 случай на един милион имунизирани. А твърденията, че морбилната ваксина прави аутизъм у децата, са отречени в световната литература. Те са разпространени през 2000 г. и въпреки че са опровергани, в интернет пространството продължава да витае тази мисъл. Проф. Божинова апелира да се поставят ваксини на децата, защото от тях има повече полза, отколкото вреда и определи войната с тях като груба грешка на родителите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -