понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеКак да готвим замразените зелечуци, за да запазим витамините

Как да готвим замразените зелечуци, за да запазим витамините

Кои продукти могат да помогнат да се компенсира недостигът на витамини и минерали през пролетта, обяснява лекарка от Сибир. Диетологът от Трета градска клинична болница в гр. Томск Елена Йеремич съветва да се варят повече супи с кисело зеле и често да се готвят блюда със замразени зеленчуци. По мнението на експертката в прясното пролетно зеле има много по-малко полезни хранителни вещества и витамини, отколкото в сложеното да вкисва в кацата през есента.

„Консервираните зеленчуци имат приятен вкус и нищо повече. Затова учените наричат бурканите стъклени ковчези, тъй като не носят ползи за здравето“, казва Йеремич. Според диетоложката много повече са ползите от замразените растителни продукти. За да не се изпарят полезните вещества, при готвенето трябва да се съблюдават няколко правила.

1. Замразените зеленчуци да се хвърлят в кипяща вода.

2. Да се готвят на слаб огън.

3. Да не се преваряват.

За предпочитане е тези храни да се сервират веднага, защото след 6-я час в тях вече няма витамини.

„Повечето от пресните зеленчуци, които се продават в началото на пролетта, са от оранжерии и полезните вещества в тях са по-малко, отколкото в замразените“, твърди диетологът от Томск. За да не се загубят изцяло, лекарката съветва салатите да се поливат обилно със зехтин или сметана. Това ще предпази зеленчуците от окисляване и витамините няма да се изпарят.

Между основните хранения Йеремич съветва да се консумират плодове или замразени ягоди със захар, които е добре предварително да се затоплят. Такава закуска е не само апетитна, но и много полезна, отбелязва тя.

Извън сезона диетоложката препоръчва да се приемат мултивитамини, които съдържат витамини от група В, витамин С и фолиева киселина. А по време на постите животинските протеини да се заместват от растителни, които могат да се набавят от бобовите растения. Те са изключително необходими на организма за пълноценното усвояване на полезните вещества, за да се избегне авитаминозата. Нейни най-чести жертви са пушачите, любителите на алкохолни напитки, жените, които приемат хормонални контрацептиви, възрастните, пациенти след операции, вегетарианците и спазващите диети за намаляване на теглото.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -