сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитно7 симптома на мъжката менопауза

7 симптома на мъжката менопауза

Въпреки че понятието менопауза се отнася до физиологичните промени при жените в критическа възраст, мъжете също се сблъскват с подобно състояние, което при тях се нарича андропауза. Дължи се основно на намаляването на мъжкия полов хормон тестостерон, което води до появата на характерни симптоми.

  1. Намалено либидо. Една от най-ярките и първи прояви на андропаузата е намаляване на сексуалното желание. Ролята на тестостерона е да повишава либидото и броя на сперматозоидите, което трябва да помогне за процеса на зачеване на дете.
  2. Увеличаване на теглото. Не всички мъже над 40 г. качват килограми, но при мъжете със затлъстяване проблемът стремително се влошава с годините. Като се добавят и процесите, свързани със стареенето, може да се стигне до хипогонадизъм (недостатъчност на тестисите, придружена от намаляване нивото на тестостерона). Затлъстяването само по себе си влияе зле върху нивата на тестостерона, което се засилва с възрастта.
  3. Загуба на коса. Оплешивяването също може да е знак за андропауза, тъй като при намаляване на тестостерона пада и косата.
  4. Загуба на мускулна маса и костна плътност. Тестостеронът помага за изграждане на мускулна маса. Липсата му води до увеличаване на мастните тъкани за сметка на мускулите. Този хормон е отговорен и за минерална плътност на костните, поради което при андропаузата нараства риска от фрактури.
  5. Депресия. Ниските нива на тестостерон не са пряко отговорни за депресията, но влияе индиректно за намаляване на сексуалното желание, поява на умора и други здравословни проблеми.
  6. Умората е класически симптом на ниски нива на тестостерона. Смущенията на съня и общата умора са често явление при мъжете в тяхната критическа възраст.
  7. Уголемената простата е друг характерен признак за андропаузата в допълнение към ниските нива на тестостерона. В тези години простатата започва да расте и става по-твърда. Процесът е различен при всеки човек. Увеличената простата може да тежи от 35 до 650 грама. Средното тегло обикновено е около 60 грама.

Източник: Medikforum

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -