петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОткриха връзка между тестостерона и шизофренията

Откриха връзка между тестостерона и шизофренията

Учени от Центъра за неврологични проучвания (NeuRA) в Австралия представиха ново проучване на Международния конгрес по шизофрения в Орландо, Флорида. В него се твърди, че тестостеронът има роля за отключването на болестта. От друга страна, повишените нива на мъжкия хормон се свързват с повишени когнитивни способности при пациентите с шизофрения.

Проучването повдигна въпроса добър ли е всъщност тестостеронът или опасен, казва проф. Синди Шанън Уайкърт от центъра, извършил проучването. В целия свят шизофренията засяга средно 1% от населението, обикновено се проявява за първи път през пуберитета, като броят на болните мъже леко надвишава тоза на жените.

Изследване на лабораторни гризачи показало, че тестостеронът повишава чувствителността на мозъка към допамина – естествен химикал, свързан с мотивацията и възнаграждението. „Открихме, че повишената циркулация на тестостерон през пуберитета може да стане причина за повишена активност на допамина в мозъка на хората, възприемчиви към психоза и шизофрения,“ казва д-р Тертия Пюрвс-Тайсън, старши директор по изследванията на NeuRA.

От друга страна увеличените нива на тестостерона гарантирали на пациентите по-добро представяне при работната и вербална памет, а също и при скоростта на реакция. Това е първото проучване, което показва, че по-високите нива на тестостерона подобряват когнитивните способности на мъже с шизофрения. Важи и обратното – по-ниските нива са предпоставка за лошо представяне по същите показатели. Подобна зависимост обаче не е открита при здрави мъже. Изводите разкриват, че тестостеронът влияе по различен начин на мъже с шизофрения, но са необходими допълнителни проучвания за изясняване на точното взаимодействие, подчертава проф. Уайкърт.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -