Разработват ново лечение за агресивния рак на гърдата

PRINT
мамография рак на гърдата

Борбата с особено агресивния рак на гърдата скоро ще може да се води по нов начин, предаде Zee News. Става дума за HER2-позитивните тумори. Той се диагностицира при всяка четвърта пациентка. При нея в раковите клетки се секретират големи количества от протеина HER2.

В момента този вид рак се лекува с Herceptin. Лекарството обаче губи своята сила след няколко години лечение, развива се резистентност. Прогнозата за такива пациенти е много по-песимистична , отколкото при други видове рак на гърдата. Сега обаче екипът, ръководен от проф. Николай Тонкс, смята, че е открил нов начин за справяне с проблема – като се потиска друг протеин (PTP1B), който също играе важна роля при HER2-позитивния вид рак. РТР1В играе допринася за развитието на тумори, при които се наблюдават отклонения в сигнална активност на HER2.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Таргетни терапи срещу рака на гърдата
Одобриха ново лекарство за НЕR2-положителен рак на гърдата 
Изследват туморни маркери с техника последно поколение 

Засега тестовете са проведени само при лабораторни животни. При такива с рак на гърдата е приложена молекула, която потиска отделянето на протеина PTP1B. Тя се нарича MSI – 1436, известна е също като. Лекарството може да намали сигналната активност на протеина HER2. Това означава, че е налице алтернативен метод за лечение на този рак на гърдата. Все още обаче не е ясно кога ще започнат клинични изпитвания върху хора.

Източник: Zee News

[Общо: 5    Средно: 3.8/5]
Разработват ново лечение за агресивния рак на гърдата беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *