Одобриха ново лекарство за НЕR2-положителен рак на гърдата

PRINT
мамография

Ново лекарство на Рош за лечение на НЕR2-положителен рак на гърдата бе представено в рамките на Националната научна конференция по медицинска онкология. Конференцията се проведе в дните 18-20 април 2013 г. в София, като основен акцент в програмата й бяха най-новите решения в лечението на онкологичните заболявания.

Новото лекарство на Рош бе одобрено от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на 5 март 2013 г. за приложение при пациенти с нелекуван HЕR2–положителен метастазирал рак на гърдата. Свързването на лекарството с HЕR2-рецептора пречи на растежа на тумора, спомага за унищожаване на туморните клетки от имунната система и удължава живота на пациентите. Лекарството се прилага в комбинация със стандартното лечение в момента (таргетно лекарство с различен механизъм на действие и химиотерапия) при пациенти с HER2-положителен метастазирал или локално рецидивирал рак на гърдата.

Европейското одобрение е получено въз основа на проведеното от Рош клинично проучване фаза III – CLEOPATRA. Според резултатите тройната комбинацията от новото и досега прилаганото таргетно лекарство (двете имат различен механизъм на потискане на HER2-рецепторите), и химиотерапия осигурява на пациентите по-дълъг период без влошаване на заболяването.

„Одобрението на Европейската агенция по лекарствата е резултат на години изследвания в областта на HER2-положителния рак на гърдата. Ние сме щастливи да предложим нова възможност за лечение за хора с тази агресивна болест“, коментира д-р Хал Барън, главен медицински директор и ръководител на глобалното продуктово развитие в Рош.

Новото лекарство на Рош може да се използва само в комбинация с досегашния тип лечение. Това комбиниране на две прицелни лекарства и химиотерапевтик води до забавяне прогресията на болестта и по-дълъг живот за пациентите в сравнение с предходната стандартна схема. По този начин лекарите вече разполагат с още едно моноклонално антитяло и нова възможност за лечение за хора с този изключително агресивен тип рак на гърдата. Според статистиката преди въвеждането на сегашното лечение при пациенти с HER2-положителен рак на гърдата общата преживяемост е била по-кратка в сравнение с тази при пациенти с HER2-негативно заболяване. Днес в резултат на много инвестиции и изследвания, проведени от експертите на Рош в областта, резултатите са обнадеждаващи.

Новото лекарство вече е одобрено в ЕС, САЩ и Швейцария за лечение на пациенти, които не са били лекувани преди това за метастазирало заболяване.

За проучването CLEOPATRA

CLEOPATRA е международно клинично проучване фаза III, което оценява ефикасността и профила на безопасност на новото лекарство в комбинация с таргетно лекарство и химиотерапевтик. Резултатите от проучването показват, че комбинираният метод на лечение с новото лекарство е постигнал целите си за преживяемост на пациентите без прогресия на заболяването и намаляване на случаите на смъртност. При пациентите, които са получавали тройната комбинация лекарства, е установено 38%-намаление на риска от влошаване на заболяването или смърт. Проучването показа, че периодът на задържане без увеличаване на метастазите се е увеличил с 6,1 месеца и е достигнал 18,5 месеца. Рискът от смърт е значително намален – с 34%.

Свързани теми: Безплатни изследвания на туморни маркери в София

Мъжки полови хормони стимулират развитието на рака

Заработи обновеното отделение по хиругия на гърдата в „Пирогов“

Първа АГ в София открива кабинет за мамография

Мачкането на гърдите спира растежа на тумора

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Одобриха ново лекарство за НЕR2-положителен рак на гърдата беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *