Растително вещество може да замести статините

PRINT
зехтин маслини

При храносмилането на животински продукти, които съдържат холин, лецитини карнитин, и разграждането им чрез бактериите в червата, се отделя триметиламиноксид (TMAO), който рязко повишава риска за атеросклероза, а оттам и за инфаркт, инсулт. Карнитинът се съдържа преди всичко в червеното месо и черния дроб, холинът и лецитинът – в говеждо, агнешко, дроб, жълтък и мазните млечни продукти.

Екип учени от Клиниката Кливланд откриха растителна субстанция, която потиска образуването на вредното вещество TMAO – 3,3-диметил-1-бутанол (DMB). Среща се в студенопресования зехтин от маслини и масло от гроздови семки, в оцета балсамико и червеното вино.

Учените проверили с експеримент как действа веществото. Хранили мишки в продължение на 16 седмици с богата на холин и карнитин продукти, които изстрелват нагоре стойностите на TMAO и ускоряват атеросклерозата.

Половината от животните получили с водата и от растителното вещество. В резултат те показали по-ниски нива на TMAO в кръвта и по-рядко стигали до атеросклероза от първата група, която не приемала полезното вещество.

Успяхме да докажем, че повлияването на чревната флора е ефективен път да се противодейства на сърдечносъдовите заболявания, казват учените. Ефектът от растителното вещество е като на статините, които потискат синтеза на холестерол в човешките клетки.

При атеросклерозата – калциране на артериите, се получава стесняване на артериите чрез отлагане на мазнини от кръвта, кръвни съсиреци (тромби), съединителна тъкан и калк. Кръвта не може да циркулира както трябва и понякога съдовете дори се запушват напълно. Тогава има риск от инфаркт. Атеросклерозата засяга особено често по-възрастните. Липсата на движение и прекалено мазната храна също ускоряват заболяването.

[Общо: 6    Средно: 3.8/5]
Растително вещество може да замести статините беше последно модифицирана от: декември 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *