сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЕврокомисията ще ограничава със закон вредните мазнини в храните

Еврокомисията ще ограничава със закон вредните мазнини в храните

Трансмазнините категорично са вредни за здравето, това е безспорен факт. В някои щати на САЩ вече е въведена забрана за влагането им в храните, а сега Европейската комисия се кани да въведе официално законовото им ограничаване. Това става ясно от доклад на Комисията, оповестен през декември 2015 г.

Препоръките на Световната здравна организация са трансмазнините да не надхвърлят 1% от дневния енергиен прием на човека. На етикетите на храните те обикновено са изписано като „частично хидрогенирани масла“. Производителите ги използват широко за производството на бисквити, готови сладкиши, чипс, пуканки, пържените картофки в заведенията за бързо хранене и други изделия, защото тези мазнини са лесни за употреба, евтини и трайни. В някои групи от населението – младежи, хора с ниски доходи, се консумират прекалено много такива храни и така те излагат на риск здравето си, без изобщо да си дават сметка за това.

В момента производителите не са задължени да изписват точно съдържанието на трансмазнини. Някои страни в ЕС въведоха регионални ограничения в употребата им до 2% на 100 г мазнини, но сега Европейската комисия се кани да въведе регулация, която да ограничи трансмазнините в индустриално произведените продукти. Тези мазнини се срещат и в натурален вид в животинските мазнини, но там нивото им е ограничено и не може да се намали повече.

Докладът на ЕК цитира данни, според които 77% от храните в ЕС съдържат под 0,5 г на 100 г мазнини. Има обаче и стряскащи факти – в някои бисквити и пуканки се откриват до 40-50 г трансмазнини на 100 г мазнини! Ето и още продукти, в които има обезпокоително много трансмазнини – мазнини за пържене за ресторантьорството, маргарин на блокчета, маргарин за производството на сладкарски изделия, печива, бисквити, вафли, захарни изделия, също и с какаово покритие, готови супи и сосове.

Отдавна е известно, че трансмазнините повишават с 30% риска от коронарна болест на сърцето, ако те надвишават 2% от дневния калориен прием. Според доклада те са в основата на около 660 000 смъртни случаи в ЕС годишно. Затова сега Комисията обяви целта да ограничи до възможно най-малки количества трансмазнините, които човек приема до 0,01-0,03 грама дневно. Само задължението да се обявяват стойностите на етикета нямало да даде ефект. Затова сега се предлага да се въведе законово ограничение в ЕС за пределни стойности на индустриалните трансмазнини в хранителните стоки.

Дания вече е въвела тази стойност – 0,01 до 0,03 г като пределна стойност за индустриалните трансмазнини. В резултат тези вредни мазнини на практика изчезнали от хранителните стоки в страната. Ефектът бил поразителен – смъртността от сърдечносъдови заболявания вследствие на тази мярка намалели с 14,2 смъртни случая на 100 000 души население годишно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -