Пуберитетът вече настъпва с 5 г. по-рано

PRINT
диета и здравословно хранене

Пуберитетът в наши дни настъпва средно с 5 г. по-рано, отколкото през 1920 г. Виновно за това е затлъстяването, установиха специалисти от университета в Плимут, Великобритания. Те изготвиха доклад, който разкрива тенденциите на нашето време – децата са преждевременно развити. Съвременните момчета, но особено момичетата съзряват по-рано, а вина за това има затлъстяването.

Експертите изчислили, че ако през 1920 г. момичетата получавали първата си менструация средно на 14,6 г., а през 2010 г. – на 10,5 г. Изместването на пубертета не е необичайно – дължи се на естествения ход на човешката еволюция. Специалистите обаче бият тревога, защото физическото развитие на тийнейджърите е твърде бързо и изпреварва умственото им съзряване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Изненада: Юношеството продължава до 25 г.! 
Приказките помагат за хармоничното развитие на детето 
Децата не са мързеливи, просто… пестят енергия за растежа
През пуберитета имунитетът отново създава проблеми

Особено любопитен е изводът на специалистите, че подранилият пуберитет е свързан с масовото затлъстяване. Изследвания на хормоните при деца до 15 г. показват, че ако те са били с наднорменото тегло през последните 5 г., това намалява нивото на глобулина, който се свързва с половите хормони. В резултат по-голямо количество от тях остават свободни, а пубертетът започва по-рано.

„Глобулинът се свързва с половите хормони – естроген и андроген. При малките деца нивата му първоначално нарастват, но преди половото съзряване падат. Хормоналните смущения, причинени от наднорменото тегло, съчетани с възпаления, водят до по-ранен пубертет“, обясняват изследователите. Тази зависимост се проявява в повечето случаи при момичетата, момчетата не са толкова засегнати.

Ранният пубертет представлява повишен риск за рак и други заболявания. Профилактика на затлъстяването в детска възраст може да помогне за решаване на проблема. Само че много родители се радват на пухкавите малчугани, вместо да са загрижени. Не вземат мерки, а дори насърчават затлъстяването.

Източник: Daily Mail

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Пуберитетът вече настъпва с 5 г. по-рано беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *