При сънна апнея кръвната захар се повишава

PRINT
безсъние заспивам трудно

Сънната апнея е свързана с повишена нива на кръвната захар, съобщава Zee News. Затова учените призовават хората с нарушения в съня да следят внимателно здравето си, тъй като са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт. Изводите са направени след анализ на състоянието на 5294 хора със сънна апнея.

При това състояние дишането прекъсва за 10-20 секунди и се възстановява със събуждането. Такива хора усещат през деня повишена сънливост, с намалена трудоспособност са. Обикновено имат наднормено тегло.

Гликираният хемоглобин – индикатор за усложнения

Експертите изследвали показателя HbA1с – тоест нивото на гликирания хемоглобин. Това е най-точният индикатор за концентрацията на захар в кръвната плазма. Стойностите на изследването отразяват средните нива на кръвната захар в продължение на дълъг период (три месеца), а не само към момента на вземане на кръвната проба.

Хората с диабет има високи нива на гликиран хемоглобин, а оттам и повишен риск от усложнения от сърдечно-съдовата система. Науката вече е доказала, че има пряка зависимост – колкото по-висок е гликираният хемоглобин, толкова по-голям е рискът от усложнения. Оптималните нива на HbA1c при хора без диабет са 4,09% , а за диабетици – 6,5%.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Сънната апнея е ранен признак за увреждане на сърцето
Д-р Иван Мануков: Хора с наднормено тегло по-често страдат от синдром на сънната апнея
Повишената дневна сънливост се свързва с липса на витамин D

В проучването се изяснило, че концентрацията на кръвна захар е пряко свързано с тежестта на сънната апнея. Те разделили участниците в изследването на групи според степента на симптомите. Установили, че нивото на HbA1c се увеличава от 5,24% в групата с най-леки симптоми на сънна апнея до 5,50% в групата с най-тежки симптоми.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
При сънна апнея кръвната захар се повишава беше последно модифицирана от: май 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *