При мигрена с аура трябва да се вземат статини

PRINT

Хората, които страдат от чести пристъпи на мигрена с аура, трябва да приемат статини за намаляване на риска от инсулт. Това е заключението на учени от Центъра „Сейнт Томас“ в Ексетър, Великобритания.

Според тях всички над 55-годишна възраст, които имат болезнена мигрена трябва редовно да приемат от медикаментите, които са утвърдена терапия при висок холестерол, тъй като са изправени пред по-голям риск от сърдечни заболявания и инсулт. Учените настояват показанията за приложение на статините в листовката да се допълнят и за пациенти, които страдат от мигрена с аура.

При този тип мигрена хората има предупредителни сигнали преди настъпване на тежкото – виждат светкавици и усещат изтръпване. В момента лекарите предписват лекарства за понижаване на холестерола само при пациенти, при които рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания през следващите десет години се е увеличил средно с 10%.

Според авторите, много здрави хора не попадат в групата за показанията на статините, тъй като рискът от мигрена не се отчита при тях. От друга страна този тип главоболие е доста разпространена, тя се натъква на всяка пета жена и за всеки 15-ти мъж. Едва около 30% от тези пациенти обаче имат мигрена с аура.

Има проучвания, че хората с мигрена с аура са застрашени два пъти повече от исхемичен инсулт – запушване на кръвоносните съдове на мозъка от тромб. Масовата употреба на статини за профилактика на сърдечно-съдови заболявания през последните 10 години убедително доказва ползата от тях, допълват учените.

Мащабен скорошен анализ показал, че жертвите на мигрена с аура имат значителен риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване, което не се наблюдава при пациенти с нормална мигрена. Все още остава загадка какъв е основният механизъм на връзката между двете неща, но зависимостта е ясна.

Източник: The Thelepraph

[Общо: 1    Средно: 3/5]
При мигрена с аура трябва да се вземат статини беше последно модифицирана от: март 27th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *