Откриха ген, виновен за затлъстяването

PRINT
затлъстяване и диабет

Един от шестима с наднормено тегло дължи килограмите си на определен ген. Това показаха резултатите от научно изследване, публикувани в списанието за клинични изследвания The Journal of Clinical Investigation. Откритият ген прави така, че мазните храни изглеждат по-изкусителни за човека, но също променя нивата на хормона на глада грелин. Експертите по затлъстяването твърдят, че напълняването може да се намали с лекарства, които влияят на грелина.
Съществува силна връзка между затлъстяването и наследствеността. Смята се, че генетичният код играе главна роля в склонността към затлъстяване. В организма има 2 копия на гена FTO – по едно от двамата родители – и всяко копие може да крие висок или нисък риск от затлъстяване. Хората при които и двете копия на гена FTO носят висок риск са със 70% по-застрашени от затлъстяване от тези с гени с по-малък риск. Но досега причините не бяха ясни. Учени от Лондон изследваха 2 групи мъже с нормално тегло, като едната група била с FTO гени с висок риск, а другата с ниско рискови гени. При първите опити били наблюдавани нивата на хормона грелин преди и след ядене при 10 мъже от всяка група.

Нивата на хормона,от който хората огладняват не спадали особено след хранене при пациентите с висок риск. Също така нивото на грелина при тях започвало по-бързо да се покачва. Отделно било извършено сканиране на мозъка след хранене, което показало още различия между двете групи. Мъжете с по-рискови гени възприемали изображенията на мазни храни като много по-привлекателни, отколкото тези с по-нисък риск. Според д-р Рейчъл Батърхем – специалист по затлъстяването от Лондон, мозъкът на тези хора проявява специален интерес към високо калоричната храна и те са биологично програмирани да ядат повече.

Д-р Батърхем посочва, че разгадаването на начина по който FTO влияе на вероятността от пълнеене ще помогне много на хората. Според нея, физическите упражнения, като колоезденето, е чудесен начин за понижаване на грелина и добави че фармацевтичните компании извършват широки изследвания върху хормона грелин. Всичко, което потиска грелина е полезно за пациентите с риск от затлъстяване, каза тя и посочи, че протеиновите храни понижават грелина. Мутациите на FTO вероятно са били животоспасяващи в един период от човешката история, когато трупането на килограми през лятото е помагало на хората да преживеят зимата.

Коментирайки откритието проф. Стив Блум от Лондонския Кралски колеж каза: Знаем, че тенденцията към преяждане в едно обездвижено общество с прекалено много храна е наследена. Бавно откриваме факторите за свръхтеглото и това проучване е стъпка напред, защото осветлява не само повишаването на нивото на хормона на глада грелин, но и промените в мозъка свързани с действието на грелина.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Откриха ген, виновен за затлъстяването беше последно модифицирана от: май 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *