Ниски дози аспирин пазят от рак

PRINT
лекарства лечение

Нови научни доказателства сочат, че ниски дози аспирин всеки ден могат да предотвратят и дори да лекуват рак. В момента подобна терапия се препоръчва срещу сърдечносъдови заболявания. Разработка на проф. Питър Ротуел от университета в Оксфорд вече показа, че аспиринът може да намали риска от някои видове тумори, по-специално тези на дебелото черво. За да има защитен ефект обаче ацетил салициловата киселина трябва да се приема редовно поне 10 г. Все пак учените предупреждават, че макар и в изключително редки случаи, има вероятност тя да предизвика стомашно кървене.

Сега същият научен екип успя да докаже, че защитният ефект на аспирина може да се прояви и много по-рано – в рамките на 3 до 5 г. За новия анализ са използвани данни от 51 проучвания с над 77 000 пациенти. При обработката на данните станало ясно, че приемането на медикамента не само пази от рак, но може и да спре някои тумори да правят метастази. Всички 51 проучвания са били с цел да се проучи влиянието на аспирина като профилактика на болестите на сърцето. Проф. Ротуел и екипът му обаче прегледали данните, те открили, че има зависимост между приемането на лекарството и понижаването на риска от рак.

Ако се пие ниска доза – 75-300 мг аспирин всеки ден, то броят на новооткритите случаи на злокачествени тумори падал с една четвърт само след 3 г. В групата, която редовно вземала хапчето, случаите на рак били 9 на 1000, а в тази, където не го пиели – 12 на 1000. Аспиринът намалявал и риска да се умре от рак с 15% в рамките на 5 г. Ефектът настъпвал и за по-кратък период, ако дневната доза била над 300 мг. Ако пациентите оставали на това лекарство по-дълго, рискът падал дори с 37% след 5 г. Ниски дози намалявали приблизително наполовина вероятността туморът на дебелото черво да образува метастази. Проф. Ротуел съветва хора, които имат в семейството си близък с подобно онкологично заболяване, да приемат профилактично аспирин.

Учените са публикували изводите си в сп. „Лансет“. Те припомнят, че в много редки случаи има риск от кървене на стомаха. Той обаче съществувал само в първите няколко години на терапия с аспирин. Най-важното нещо за повечето здрави хора е да не пушат, да се хранят здравословно и да се движат достатъчно, казва проф. Ротуел. Това е предпоставка да не се разболяват.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ниски дози аспирин пазят от рак беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *