Ин витрото заздравява връзката според мъжете

PRINT

Близо половината мъже, които заедно с партньорката си са преминали през инвитро, смятат, че процедурата е направила връзката им още по-здрава. Така мислят и 45 % от жените. Това показват резултатите от неформално проучване, проведено сред 355 мъже и жени с репродуктивни проблеми от цялата страни. Целта на изледването е да се видят основните проблеми на „силната половина“ в двойката, страдаща от безплодие. Анкетите сравняват мъжката и женската гледната точка по темата, за да покажат дали дамите са наясно през какво минават половинките им. Инициативата е на сдружение „Зачатие“ и инвитро болница „София“.

Дългото чакане за резултати са основните трудности за 44,3% от мъжете по време на инвитро процедурата. Като други проблеми те посочват финансовият аспект на нещата (32,8%), както и тежките и болезнени процедури. Същите основни проблеми са посочили и жените в изследването, но 5 % от тях смятат, че мъжете не са имали никакви затруднения по време на инвитрото.

Най-малък проблем мъжете имат с честото отсъствие от работата – като основна пречка са го отбелязали 10 % от тях и 8,2 % от дамите. Повече от половината жени смятат обаче, че партньорите им са приели спокойно новината за репродуктивни проблеми в двойката. На същото мнение са едва 19 % от мъжете. 23,8% от тях признават, че неприятната новина много ги е разстроила, докато така смятат само 8 % от дамите.

Че причината може да е у тях смятат 54,8% от запитаните мъже и 39,4 % от партньорките им. Притеснението си от тестовете и процедурите издават 31,3 % от силните половинки (и 25,3 % от нежните), а 18 % от тях признават,че са били нервни през повечето време. Така мислят и 12,6 % от дамите.

Значително по-малко жени съзнават и по-ниското самочувствие на партньора, в резултат на изследванията и процедурите. Те са 16,3 % от всички анкетирани, докато мъжете, признаващи този факт, са 24,6%. Около 5 % от всички участници в проучването обаче, се гордеят, че са преминали през процеса и са станали родители.

Неформалното изследване сред двойките е първият етап на инициативата „Как да говорим за безплодието?“, която започна у нас. Като следваща фаза, организаторите планират и конкурс за съвети как да говорим с партньора за стерилитет и инвитро.

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Ин витрото заздравява връзката според мъжете беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *