Евтино популярно лекарство сваля два пъти риска от деменция

PRINT
проф. Крис Едуардс

Често предписвани и евтини лекарства, използвани за лечение на ревматоиден артрит, могат да намалят наполовина риска от развитие на деменция и Алцхаймер, сочи ново проучване. Резултатите от него дават надежда, че медикаментите могат да помогнат при деменцията, за която в момента няма лечение.

Учените са сравнили резултатите при 3876 пациенти, които приемали противовъзпалителни антиревматични лекарства (DMARDs), с тези при 1938 пациенти, които не приемали такива медикаменти. Във фокуса на наблюдението бил препаратът метотрексат, който освен другото е и много евтин – една таблетка струва стотинки. При пациентите, приемали лекарствата, рискът от алцхаймер и други форми на деменция паднал наполовина. Резултатите от проучването са публикувани в списанието Alzheimer’s And Dementia: Translational Research And Clinical Interventions.

Възпалението е в основата на много други болести, търсят как да го блокират

артрит ревматизъм

„Резултатите ни вдъхват оптимизъм, че правим крачка напред в лечението на тази неврологична болест“, заяви проф. Крис Едуардс от Биомедицински изследователски център – Саутхямптън. Въпреки че сега медицината разполага с доста лекарства за смекчаване на симптомите при деменция и алцхаймер, все още няма лечение за тези заболявания.

Над 850 000 души във Великобритания страдат от деменция, като най-често срещаната форма е алцхаймер. Ревматоидният артрит пък е хронично състояние, което причинява болка, оток и скованост в ставите.

Проф. Едуардс уточни, че възпалението е важен фактор в много други заболявания, включително и деменцията. Според него лекарствата, прилагани за намаляване на възпаленията при ревматоиден артрит биха били от полза и за пациенти с други заболявания.

Вече има данни, че такъв положителен ефект се наблюдава при хора със сърдечносъдови заболявания. Първоначалните обещаващи резултати при тази група пациенти вече са проучват допълнително в разширени клинични проучвания, поясни ученият.

Д-р Сара Исмарисио, ръководител на звеното за проучвания в Alzheimer’s Research UK, се изказа доста предпазливо по отношение на новите открития. Тя припомни, че и преди е наблюдават положителен ефект от употребата на противовъзпалителни лекарства при алцхаймер. След това обаче в нови клинични проучвания това не е било доказано категорично. Съветът към пациентите е да приемат само лекарствата, предписани им от лекуващия ги лекар.

[Общо: 5    Средно: 3.2/5]
Евтино популярно лекарство сваля два пъти риска от деменция беше последно модифицирана от: февруари 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *