Две лекарства намаляват ефективно риска от повторен инсулт

PRINT
инсулт мозъчен удар

Рискът от повторен инсулт може да се намали с определена комбинация от лекарства. Учени от Япония излязоха с нови препоръки. За целта цилостазол, който е медикамент за разреждане на кръвта, се приема заедно с аспирин или клопидогрел, казва главният автор на проучването д-р Казунори Тойода, директор на Националния център за мозъчни и сърдечно-съдови заболявания в Суита, Осака.

Монотерапия с аспирин и клопидогрел е по-малко ефективна

Според експертите така пациентите имат по-малък риск от рецидив на исхемичен инсулт в сравнение с тези, които са получавали само аспирин или клопидогрел. Резултатите от работата им са представени на American Stroke Association’s International Stroke Conference 2019 – международна конференция за изследователи и клиницисти, ангажирани с проучвания и лечение на мозъчно-съдовата болест.

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Наистина, доказателствата, че аспирин и клопидогрел намаляват ранния рецидив на исхемичен инсулт, са неоспорими. Ползата от тях обаче не трае дълго във времето. В много случаи рисковете от сериозно кървене при продължителна употреба са сериозни, коментира д-р Тойода.

Цилостазол проверен за безопасност в дългосрочна терапия

хапче, лекарстваОт друга страна има доказателства, че цилостазол предотвратява повторния мозъчен инсулт, при това без да увеличава сериозно риска от кървене в сравнение с аспирина. Затова учените решили да проучват дали двойната антитромбоцитна терапия, включваща цилостазол, е подходяща за продължителна употреба като ефективност и безопасност.

Проучването The Cilostazol Stroke Prevention Study for Antiplatelet Combination (CSPS.com) е проведено в различни центрове. То е  отворено и паралелно. Високорискови пациенти получавали на случаен принцип или само аспирин, или клопидогрел или пък комбинация от цилостазол с аспирин/клопидогрел. Проучването е осъществена в 292 центрове в Япония и продължило около 4 години. Обхванати са 1839 пациенти, включително 756 пациенти, приемали аспирин, и 1083, приемали клопидогрел. Всички те претърпели исхемичен инсулт в рамките на 6 месеца назад.

Учените установили:

  • Повторният исхемичен инсулт при високорискови пациенти е по-рядко срещан при продължително двойно лечение с цилостазол плюс аспирин или клопидогрел в сравнение с дългосрочно лечение само с аспирин или само с клопидогрел.

И при двата подхода рискът от голямо кървене е сходен.

Източник: Heart.org

[Общо: 7    Средно: 2.7/5]
Две лекарства намаляват ефективно риска от повторен инсулт беше последно модифицирана от: февруари 11th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *