Зам.-здравният министър Десислава Димитрова избрана на висок пост

PRINT

Заместник-министърът на здравеопазването г-жа Десислава Димитрова е новият председател на европейския орган за управление на Световната здравна организация – Постоянния комитет на Регионалния комитет на СЗО за Европа /ПКРК/. Тя беше избрана единодушно на този пост от всички държави-членки на 20 – ия постоянен комитет на СЗО.

Срещата на Постоянния комитет се проведе по време на 62-рата сесия на Европейския регионален комитет на СЗО в периода 10 – 13 септември 2012 г.

Постоянният Комитет е подкомитет на Европейския регионален комитет, състои се от 12 представители на 53-те страни-членки от Европейския регион на СЗО и е орган за управление на стратегическите дейностите на СЗО на регионално ниво. През 2010 г. г-жа Десислава Димитрова беше избрана за член на Постоянния комитет, а през 2011 г. за заместник-председател.

С избора на заместник-министър Димитрова за председател на ПРКР, нашата страна получава признание за приноса си към европейските политики на здравеопазването, а това ни дава възможност да участваме активно в работата на международните организации в областта на здравеопазването.

На сесията на Регионалния Комитет беше приета поканата, отправена от Министерството на здравеопазването, България да бъде домакин на предстоящата сесия на 20 – ия Постоянен комитет. Проявата ще се проведе в края на месец ноември тази година.

Сесията бележи нов етап в историята на СЗО, тъй като държавите-членки приеха и Новата европейска стратегическа рамка за здраве и благосъстояние – Здраве 2020 (Health 2020), която е резултат на сближаване позициите на всички държави-членки в период, продължил две години. Основната цел на документа е страните да възприемат и прилагат унифицирани подходи за отговор на здравните предизвикателства, както и да постигат възможно най-високо ниво на здраве и благополучие. Сърцевината на новата европейска политика в областта на здравеопазването „Здраве 2020″, е въпросите, свързани със здравето, да станат неразделна част от политиките на всички държави-членки, както и да се насърчават иновативните начини на работа в сектора.

На снимката отляво надясно: Ларс Холм – досегашен председател на Постоянния комитет, Жужана Якоб-регионален директор на СЗО за Европа, Десислава Димитрова – председател на Постоянния комитет, както и докладчик на 20-та сесия на Постоянния комитет

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Зам.-здравният министър Десислава Димитрова избрана на висок пост беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *