сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДве жени в Швеция ще раждат с матката на майките си

Две жени в Швеция ще раждат с матката на майките си

Две жени в Швеция ще могат да родят дете с утробата, от която те самите са произлезли. Това става възможно, след като им бе присадена матка, дарени от техните майки. Трансплантацията е първата по рода си в света, предаде Би Би Си. Двата случая са напълно независими един от друг. Общо за операциите са работили 10 хирурзи, но имената на пациентките се пазят в тайна. Те са около 30-годишни.

Трансплантацията ще бъде отчетена като успешна, едва след като двете жени успеят да родят, каза д-р Майкъл Оласон, един от лекарите в екипа. Двете жени са започнали ин витро процедура преди хирургическата намеса, като замразените ембриони ще бъдат присадени в матката, след като се прецени, че в края на едногодишното наблюдение пациентките са в добро здраве.

След операциите жените съобщават, че се чувстват уморени, но се възстановяват добре. При едната матката е отстранена заради рак на маточната шийка, а а другата е родена без матка. Майките им, които са донори в случая, също се чувстват добре. Вече са на крака и до дни ще бъдат изписани, допълва проф. Мат Бранстром. Той е ръководител на екипа, който работи по проекта за трансплантация на матка от 1999 г.

Миналата година турски медици съобщиха, че са присадили успешно органа на жена, но д-р Оласон коментира, че не е сигурен дали тя изобщо е успяла да започне лечение, което да позволи да има дете. Първият опит изобщо в света за подобна операция бе извършен през 2000 г. в Саудитска Арабия, но три месеца по-късно матката е трябвало да бъде отстранена поради появил се голям съсирек.

През 2011 г. 56-годишната Ева Отосон, която живее в Нотингамшир, заяви пред медиите, че се надява да стане първата жена, която ще даде за присаждане матка на дъщеря си Сара, на 25 г., която живее в Швеция и е родена без репродуктивни органи. Не е ясно обаче дали това е единият от двата случая на трансплантация сега.

Свързани теми: Уникален случай: жена роди здраво бебе след операция от рак на шийката

Водим по смъртност в Европа от рак на маточната шийка

Ваксината срещу HPV вируси изгражда стабилен имунитет

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -