Сайт разказва лични истории на хора, получили дарени органи

PRINT

Нова интернет страница информира за донорството и трансплантациите. Платформата www.badidonor.bg е създадена в рамките на стартиралата в Югоизточна Европа кампания за повишаване на осведомеността за ползите от донорството. Тя се провежда в България, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватия под надслов „Какво ви вдъхновява да дарите“ и е инициирана от Астелас Фарма.

У нас кампанията се провежда с подкрепата на Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерство на здравеопазването. Основната ѝ цел е да информира и мотивира хората за значимостта на донорството за спасяването на човешки животи. Образователната й страна е представена в интернет страницата www.badidonor.bg, където може да се намери подробна информация за трансплантационната медицина, нейната история, правни и етични проблеми. Сайтът разказва и лични истории на хора, получили органи от анонимни донори и шанс за нов живот.

На интернет страницата могат да се намерят данни и от доклада на Евротрансплант за 2014 г. Те сочат, че 50 000 души в Европа чакат за трансплантация, а всеки ден умират по 12 души, чакайки за трансплантация. Според данните, 35% от пациентите в листата на чакащите губят живота си преди да се намери донор. Всяка година на континента се регистрират 2000 донора, а трансплантираните органи са 7000.

Средното време за чакане за трансплантация на бъбрек е приблизително 43 месеца, за сърце – 15 месеца, за бял дроб – 12 месеца и половина, за черен дроб – 13 месеца и за панкреас – 12 месеца.

[Общо: 4    Средно: 3/5]
Сайт разказва лични истории на хора, получили дарени органи беше последно модифицирана от: юли 12th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *