Онкоболни вече ще ползват държавна помощ за инвитро

PRINT
бебета

Онкоболни жени до 35 години вече ще могат да съхраняват свой генетичен материал за инвитро процедури. Това ще позволи по-късно в годините те да получат шанс за майчинство. Дали една жена, която е болна от рак, ще може да получи финансиране от Фонда за асистирана репродукция, ще се решава по строго определени критерии. Те са според медицинските показания на всяка от пациентките. „Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на заболяването и за перспективите.“ Това заяви зам.-министър Мирослав Ненков на брифинг в МЗ. Финансирането ще е без лимити по думите му.

„Досега ние буквално намирахме средства да решаваме този генерален обществен проблем, чукайки от врата на врата. Радостно е, че срещнахме разбиране от страна на здравното министерство. Това е една победа за хората с онкологични проблеми.“ Това сподели Мария Янева, председател на Фондация „Искам бебе“.

Право на 4 опита за жени, чиито яйчници не отговарят на стимулация

Проектът за правилник на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) предвижда още жени, чиито яйчници заради медицински показания не могат да бъдат стимулирани, или не отговарят на стимулация, да имат право на четири пункции за добиване на яйцеклетки. Освен това се намаляват сроковете за получаване на заповедите за одобрение, като вече ще се чака до 2-3 месеца.

Уебсайтът на Фонд инвитро ще публикува данни за успеваемостта на всяко от лечебните заведения, осъществяващи инвитро процедури. Дава се възможност на двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация, да преминат през инвитро процедури с държавно финансиране.

С проекта на Правилник за дейността на ЦАР можете да се запознаете тук.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Онкоболни вече ще ползват държавна помощ за инвитро беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova
loading...