Немски професор оперира у нас 4 деца със сърдечни заболявания

PRINT

Привличането на водещи чужди специалисти в България е изключително полезно и МЗ ще продължи активно да подкрепя тази практика. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Националната кардиологична болница, където се срещна с гостуващия у нас германски медик проф. Герардус Бенинк (на снимката вдясно). Той е изтъкнат кардиохирург и директор на Детската кардиохирургия в Кьолн.

Проф. Бенинк е у нас за извършване на четири операции на деца, две от които са близнаци, както и един спешен случай на дете от Македония.

Има добро сътрудничество между болницата в Кьолн и лично с проф. Бенинк и Националната кардиологична болница. Това е част от идеята на Министерство на здравеопазването утвърдени чужди специалисти да бъдат привличани за лечение на пациенти в България. По този начин българските лекари имат възможност за обмяна на опит, а от друга страна – това е изгодно и за българската държава, тъй като се спестяват значителни средства, каза министър Атанасова.

Проф. Герардиус Бенинк даде много висока оценка на колегите си в България като подчерта техния висок професионализъм. „Българските лекари си вършат чудесно работата и моето идване тук се налага само за някои много сложни случаи, които и са предизвикателство за самия мен“, заяви той.

„Политиката на МЗ за насърчаване контактите с водещи специалисти вече дава конкретни резултати и е практика в УМБАЛ „Св. Екатерина“, в Александровска болница, в „Пирогов“ и други лечебни заведения“, каза министър Атанасова. Университетската болница във Варна „Св. Марина“ има подписан договор с израелското министерство на здравеопазването и български лекари от морската ни столица специализират в една от водещите болници в Израел „Хадаса“. Неотдавна у нас бяха на посещение и израелски медицински специалисти. „Изключително се радвам, че нашите идеи се осъществяват и това дава резултат, който може да се види веднага – по-спокойни родители и здрави деца, каза още министър Десислава Атанасова.

Министър Атанасова посети и отделения на Националната кардиологична болница, където се запозна със състоянието на две от децата, оперирани от проф. Бенинк и българските му колеги. Децата са в стабилно състояние след направените изключително сложни операции. Днес в болницата се извършват още две операции на малки пациенти.

СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Немски професор оперира у нас 4 деца със сърдечни заболявания беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *