четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаНемски професор оперира у нас 4 деца със сърдечни заболявания

Немски професор оперира у нас 4 деца със сърдечни заболявания

Привличането на водещи чужди специалисти в България е изключително полезно и МЗ ще продължи активно да подкрепя тази практика. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Националната кардиологична болница, където се срещна с гостуващия у нас германски медик проф. Герардус Бенинк (на снимката вдясно). Той е изтъкнат кардиохирург и директор на Детската кардиохирургия в Кьолн.

Проф. Бенинк е у нас за извършване на четири операции на деца, две от които са близнаци, както и един спешен случай на дете от Македония.

Има добро сътрудничество между болницата в Кьолн и лично с проф. Бенинк и Националната кардиологична болница. Това е част от идеята на Министерство на здравеопазването утвърдени чужди специалисти да бъдат привличани за лечение на пациенти в България. По този начин българските лекари имат възможност за обмяна на опит, а от друга страна – това е изгодно и за българската държава, тъй като се спестяват значителни средства, каза министър Атанасова.

Проф. Герардиус Бенинк даде много висока оценка на колегите си в България като подчерта техния висок професионализъм. „Българските лекари си вършат чудесно работата и моето идване тук се налага само за някои много сложни случаи, които и са предизвикателство за самия мен“, заяви той.

„Политиката на МЗ за насърчаване контактите с водещи специалисти вече дава конкретни резултати и е практика в УМБАЛ „Св. Екатерина“, в Александровска болница, в „Пирогов“ и други лечебни заведения“, каза министър Атанасова. Университетската болница във Варна „Св. Марина“ има подписан договор с израелското министерство на здравеопазването и български лекари от морската ни столица специализират в една от водещите болници в Израел „Хадаса“. Неотдавна у нас бяха на посещение и израелски медицински специалисти. „Изключително се радвам, че нашите идеи се осъществяват и това дава резултат, който може да се види веднага – по-спокойни родители и здрави деца, каза още министър Десислава Атанасова.

Министър Атанасова посети и отделения на Националната кардиологична болница, където се запозна със състоянието на две от децата, оперирани от проф. Бенинк и българските му колеги. Децата са в стабилно състояние след направените изключително сложни операции. Днес в болницата се извършват още две операции на малки пациенти.

СНИМКА: МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -