вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаИскат ДДС за лекарствата да падне на 5%

Искат ДДС за лекарствата да падне на 5%

Намаляване на ДДС за лекарствата от 20% на 5% предлагат от Сдружение за развитие на българското здравеопазване. Това би намалило с 13% цената на медикаментите за хората. Още повече, че България е една от страните, където се доплаща най-много за препарати – около 60% от разходите се покриват от пациентите. Намаляването на ставката ще спести много пари на болните, на лечебните заведения, но и на здравната каса. Ето какво се казва още в предложението на сдружението, което е изпратено до парламента, здравната комисия и до финансовия министър Владислав Горанов.

„Независимо от факта, че България е най-бедната страни в Европейския съюз, намалените ставки и освободените от ДДС стоки и услуги са много малко. ДДС е данък, който се плаща от крайния потребител – в случая с лекарствата това са пациентите или НЗОК, ако те са реимбурсирани. Внесено бе предложение от една политическа партия намаляването на ставката за ДДС да бъде само за лекарствата от ПЛС реимбурсирани от НЗОК. В предложението са включени и медицинските изделия и диетичните храни, като се предлага ставката да е 9%. Това противоречи на европейската практика и би било трудно за администриране, тъй като позитивния лекарствен списък се променя на всеки две седмици. При намаляване на ставката на 5% това би освободило ресурс от 134 млн бюджета на НЗОК за лекарства, който за 2019 г е в размер на 1,126 млрд лв., тъй като в момента НЗОК плаща лекарствата с включено ДДС Това би дало възможност да се реимбурсират повече лекарства или сумите да се пренасочат за други нужди в здравеопазването. От ежедневните скандали в последните месеци става ясно, че нуждите от тези пари са огромни.

Доплащаме за здраве колкото дава и касата

В 4 страни от ЕС ДДС за лекарствата е нула

Видно от публикацията на сайта на ЕК , намалени ставки за лекарства не се прилагат само в България, Германия и Дания, а в четири от страните членки – Ирландия, Великобритания, Малта и Швеция ставката е нула. Голяма част от лекарствата в България са платени директно от пациента – 60 % и това на фона на факта, че България е на последно място в Европейският съюз по БВП на глава от населението. Намаляването на ставката за ДДС на 5 процента би довела до намаляване на цените на тези лекарства с 13 %. Същата сума ще спестяват и болниците за лекарствата, които закупуват за собствена сметка.

Не на последно място трябва да се обърне внимание и на изделията за хора с увреждания – това включва помощни средства( колички, верикализатори, ортези) и медицински изделия( имплантируеми изделия). В България освободени от ДДС са само тези изделия, които са част от услуга – т.е ако протезата е изработена в самостоятелна медико-техническа лаборатория, но не и ако е внесена директно от чужбина и закупена от специализиран магазин . Не са освободени от ДДС и медицнските изделия, които се налага българският пациент да заплаща при различни операции, а там сумите са от 2 до 20 хиляди лева. Това са основно такива необходими в неврохирургията и ортопедията.

Ще доплащаме в болница за консумативи, НЗОК оряза пари

Най-бедните се лишават от лекарства, не могат да си ги купят

Диетичните храни в България – например храните без глутен са 2-3 пъти по-скъпи от нормалните храни. В другите страни в Европа това не е така. Намаляването или освбождаването от ДДС също би ги направило по-достъпни за тези пациенти.

Намаляването на заплащането от страна пациента на здравни услуги и намаляването на ДДС върху лекарствата е и препоръка на СЗО.

Преди няколко дни многодетна майка от ромски произход бе осъдена за причиняване на смърт на детето си, тъй като не е закупила предписаните от лекаря лекарства. Законодателството ни следва да се променя в посока на това тези случаи сред най-бедното население да намаляват. Болните хора са най-уязвимата група от населението, и не би следвало да бъдат облагани с допълнително данъци върху разходите които правят за да спасят живота си. Припомняме само, чв България е държава в която от ДДС са освободени приходите от хазарт. Вярваме, че горепосочените факти ще бъдат взети под внимание при предстоящото гласуване на промените в Закона за ДДС.“

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -