Фирми премълчавали за условията за лекари в чужбина

PRINT

Масово български студенти по медицина мечтаят да се устроят на работа в Германия. Всеки трети младеж крои такива планове или поне се надява да специализира там. Това съобщи д-р Димка Меридонов, директор на „Форум на регионите“ със седалище в Брюксел пред студенти от Медицинския университет в Пловдив. Тя изнесе лекция „Работа и специализация в Германия – шанс или риск? Какво премълчават посредническите агенции?“ и ги запозна с предизвикателствата, които стоят пред тях.

В нея тя посочи част от причините за кадровата криза в здравеопазването у нас и в Германия. Една от тях е свързана с промените в демографската структура, при които нараства броят на хората над 60 г. В Германия от 1990 до 1998 г. те са се увеличили с 20%, а от 1998 г. досега – с 25%. Подобна е картината и в нашата страна, където тази възрастова група бележи ръст от 24%. Те обаче боледуват 3 пъти повече, отколкото ненавършилите 60 г. Необходимостта от интензивно лечение при тези пациенти също е по-осезателна. И след като населението има по-голяма нужда от медицински грижи, пропорционално нараства и медицинският персонал, коментира д-р Меридонов.

Освен това се появяват и нови специалности, за които също трябват кадри, добави тя. Затова немското правителство е взело решение през април миналата година да се назначават и медици извън страните от ЕС. В момента в Германия се трудят над 900 доктори, като част от тях специализират в лечебни заведения там срещу 3700-3900 евро месечно възнаграждение. Германските лечебни заведения изпитват недостиг от 3600 кадри, като най-голяма е необходимостта от лични лекари, специалисти по вътрешни болести, психиатри, невролози, анестезиолози, детски лекари и гинеколози.

Българските медици са привлечени от високото положение, което имат лекарите в немското общество, посочи д-р Меридонов. Според нея обаче точно с това са свързани и част от сериозните проблеми – медиците с топ позиция в йерархията поддържат дистанция с останалата част от персонала и страдат от липса на социални контакти.

При набирането на кадри посредническите агенции за работа премълчават част от фактите, защото тяхната цел е да ги привлекат, предупреди студентите д-р Меридонов. На първо място те не съобщавали какъв е рейтингът на лечебното заведение, към което ги насочват. Заминаващите нямат представа какви са алтернативите им за професионално развитие, а също и отговорностите, които ги очакват, ако допуснат грешка. От тях се крие, че всяка шеста клиника там е заплашена от изпадане в несъстоятелност. Нямат стратегия за кариерно израстване на персонала, а три четвърти са дори без здравни мениджъри.

Немското общество е пълно с проблеми, близо един милион са потърпевшите от мобинг (б.а. – насилие, тормоз) на работното място, посочи лекторката. При лекарите той се прилага, тъй като чужденците имат равни условия на труд и заплащане, а това дразни местните.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Фирми премълчавали за условията за лекари в чужбина беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *