Уникална операция спаси мъж с дисекация на аортата – сложиха му два застъпващи се стента

PRINT
доц. Иво Петров и д-р Зоран Станков

Екипът на доц. Иво Петров от Сърдечно-съдов център в Аджибадем Сити Клиник спаси пациент от Плевен със спешно и тежко състояние – дисекация на аортата. С помощта на ендоваскуларните методи са му поставени два застъпващи се стента, което се прави за първи път у нас. Това съобщават от лечебното заведение в София. Мъжът е само на 48 г. При дисекация на аортата има разкъсване на най-вътрешния слой на този важен кръвоносен съд. В случая то било цели 30 сантиметра.

Дори най-малкото забавяне при поставяне на диагнозата и пристъпване към лечебната процедура може да коства живота на пациента, уточни доц. Петров. Пациентът от Плевен е докаран по спешност. Веднага е вкаран в операционната, където екипът на доц. Иво Петров извършва двучасова животоспасяваща интервенция.

В операцията участва и д-р Зоран Станков. Двамата поставят два последователни стента. С тяхна помощ се затваря разслояването на съда по цялата му дължина. По думите на доц. Петров такава интервенция при толкова тежка дисекация, свързана с места на аортата, които отговарят за кръвоснабдяването на мозъка, се извършва у нас за първи път.

За живота на мъжа е имало реална опасност. Сърдечно-съдовите специалисти в Плевен поставят диагнозата правилно, но решават да го изпратят в София, където да се проведе ендоваскуларно лечение вместо отворена операция. Ето какво разказва още доц Петров: „Пациентът беше в критично състояние. Съществуваше опасност от голяма кръвозагуба от основния съд. Другият риск бе свързан със запушването в посока дясна бедрена артерия, довело до некроза на крака.“

Пациентът нямало да издържи отворена операция, затова избират авангарден подход

д-р Зоран Станков и доц. Иво Петров

Доц. Иво Петров и д-р Зоран Станков със спасения пациент от Плевен

Класическа кардиохирургия с отворена операция се прилага обичайно в такива случаи. Състоянието на болния обаче било доста тежко и не позволявало отворен достъп. Затова екипът от инвазивни кардиолози в Аджибадем Сити Клиник се насочват към по-авангарден подход и извършват сложна интервенционална процедура. При нея се застъпват две вътресъдови протези. По този начин се овладява риска от животозастрашаващ кръвоизлив. Изградено е ново вътрешно покритие на артерията. Едновременно с това е отпушен съдът, който създава рискове за ампутация на десния крак.

Спасените в това състояние са единици

„Огромното предизвикателство и иновативността бе в преминаването и стентирането на аортната дъга. Дисекацията беше тип А. При тези случаи е почти невъзможно пациентите да бъдат лекувани с методите на интервенционалната кардиология и в световната практика успешните случаи са единици“, споделя доц. Петров.

Ендоваскуларната процедура е извършена успешно. Пациентът се възстановява без усложнения. Спасен е и десният му крак. Кръвоснабдяването там се възстановило, след като илиачната артерия била отпушена. Мъжът е изписан в добро състояние. Състоянието му ще се проследява от кардиолозите в Плевен.

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Уникална операция спаси мъж с дисекация на аортата – сложиха му два застъпващи се стента беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *