Мъж извади луд късмет, оцеля дни със спукана аорта преди да го спасят

PRINT

74-годишен пенсионер извади луд късмет и се размина със смъртта, която го заплашваше заради спукана коремна аорта. По принцип човек в това състояние загива за броени часове, а мъжът от врачанското село Бутан стигнал до болница няколко дни след началото на кръвоизлива. Той потърсил помощ в областната болница заради силна и продължителна болка в областта на кръста. На прегледа обаче лекарите не открили причина за болка в тази област.

Близките обаче настоявали за допълнителни изследвания и тогава пенсионерът бил насочен за изследване с компютърен томограф. Скенерът показал, че има спукана аневризма на коремната аорта и артерията към левия крак. Разкъсаното място било с дължина 9 см, уточняват съдовити хирурзи. Аневризмата (изтъняла стена на съда) е била спукана на най-слабото си място – разклонението на двата големи съда. Невероятният късмет на болния бил, че съседните органи притискали спукания съд и не позволявали масивен кръвоизлив. Спуканата аорта кърви иначе доста обилно и човек може да загине в рамките на броени часове. А пенсионерът от с. Бутан стигнал до квалифицирани лекари едва след няколко дни поради неясните симптоми.

Хирурзите в „Токуда“ г оперирали по спешност. Борили се над 4 часа, за да възстановят цялостта на аортата, която е най-големия съд в човешкото тяло. Пациентът е насочен за операция по спешност към съдовите хирурзи в Токуда, които след адекватна предоперативна подготовка, включваща прецизна скенер-ангиография, извършват сложната интервенция.

Мъжът е с тежки съпътстващи заболявания – резистентна хипертония, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и е на постоянна кислородотерапия. Хирурзите успяват да овладеят спукването и да възстановят двете големи артерии с поставяне на вътресъдови протези. В рамките на същата интервенция хирурзите възстановяват и проходимостта на засегнат уретер. Мъжът е екстубиран на втория час, престоява само 24 часа в реанимацията на Токуда и на следващият ден е преведен в клиниката по Съдова хирургия и ангиология. В момента състоянието му е стабилно и скоро ще бъде изписан.

Коремната и гръдната аневризми са животозастрашаващи състояния и обикновено, както и в този случай, възникват след лошо контролирани рискови фактори – хипертония, тежка атеросклероза, тютюнопушене и наследствено обременяване. Лекарите в японската болница съветват хората с хронични заболявания редовно да посещават своя специалист и да не подценяват своето състояние.

Свързана тема: Платинени спирали лекуват инсулт с аневризма

СНИМКА: ТОКУДА

[Общо: 8    Средно: 1.8/5]
Мъж извади луд късмет, оцеля дни със спукана аорта преди да го спасят беше последно модифицирана от: юли 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *