четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноМъж извади луд късмет, оцеля дни със спукана аорта преди да го...

Мъж извади луд късмет, оцеля дни със спукана аорта преди да го спасят

74-годишен пенсионер извади луд късмет и се размина със смъртта, която го заплашваше заради спукана коремна аорта. По принцип човек в това състояние загива за броени часове, а мъжът от врачанското село Бутан стигнал до болница няколко дни след началото на кръвоизлива. Той потърсил помощ в областната болница заради силна и продължителна болка в областта на кръста. На прегледа обаче лекарите не открили причина за болка в тази област.

Близките обаче настоявали за допълнителни изследвания и тогава пенсионерът бил насочен за изследване с компютърен томограф. Скенерът показал, че има спукана аневризма на коремната аорта и артерията към левия крак. Разкъсаното място било с дължина 9 см, уточняват съдовити хирурзи. Аневризмата (изтъняла стена на съда) е била спукана на най-слабото си място – разклонението на двата големи съда. Невероятният късмет на болния бил, че съседните органи притискали спукания съд и не позволявали масивен кръвоизлив. Спуканата аорта кърви иначе доста обилно и човек може да загине в рамките на броени часове. А пенсионерът от с. Бутан стигнал до квалифицирани лекари едва след няколко дни поради неясните симптоми.

Хирурзите в „Токуда“ г оперирали по спешност. Борили се над 4 часа, за да възстановят цялостта на аортата, която е най-големия съд в човешкото тяло. Пациентът е насочен за операция по спешност към съдовите хирурзи в Токуда, които след адекватна предоперативна подготовка, включваща прецизна скенер-ангиография, извършват сложната интервенция.

Мъжът е с тежки съпътстващи заболявания – резистентна хипертония, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и е на постоянна кислородотерапия. Хирурзите успяват да овладеят спукването и да възстановят двете големи артерии с поставяне на вътресъдови протези. В рамките на същата интервенция хирурзите възстановяват и проходимостта на засегнат уретер. Мъжът е екстубиран на втория час, престоява само 24 часа в реанимацията на Токуда и на следващият ден е преведен в клиниката по Съдова хирургия и ангиология. В момента състоянието му е стабилно и скоро ще бъде изписан.

Коремната и гръдната аневризми са животозастрашаващи състояния и обикновено, както и в този случай, възникват след лошо контролирани рискови фактори – хипертония, тежка атеросклероза, тютюнопушене и наследствено обременяване. Лекарите в японската болница съветват хората с хронични заболявания редовно да посещават своя специалист и да не подценяват своето състояние.

Свързана тема: Платинени спирали лекуват инсулт с аневризма

СНИМКА: ТОКУДА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -