Стент в мозъка излекува напълно трима с инсулт

PRINT
мозък шизофрения

В УМБАЛ „Св. Анна“ (Окръжна болница) в София вече се прилага нов, най-съвременен метод за лечение на мозъчно-съдови заболявания. Най-често, когато човек получи инсулт, то той се дължи на запушване на някоя от артериите на мозъка – това е т.нар. исхемичен инсулт. Буквално обаче само в първите часове това запушване (тромбоза) може да бъде лекувано много успешно. Достъпът до увредената част на мозъка става през бедрената артерия, вкарва се специален катетър през аортата и достигайки до запушената мозъчна артерия, тромбът се изважда. Друга възможност е да се постави стент, възстановяващ нормалния кръвоток през кръвоносния съд. Този вид “безкръвни” операции са изключително щадящи за пациента и целят неговото максимално бързо възстановяване.

На  19 март т.г., в болницата бе направена операция на 76-годишен пациент, страдащ от аневризма на предната комуникантна артерия, като отделно от това има и съпътстващи заболявания – бъбречни и сърдечни. Пациентът е диагностиран в Клиниката по нервни болести в рамките на изграждащия се STROКЕ – център (Център за лечение на инсулти, една част от който беше и новоткритото Спешно отделение), а операцията беше извършена от д-р Нурфет Алиоски. Интервенцията бе успешна и пациентът е изписан днес (31.03.2016) без неврологичен дефицит. Без своевременното иновативно лечение, въведено в  УМБАЛ „Св. Анна“ – София, заболяването често е с фатален край, а стандартните оперативни методи са с много по-голям риск по отношение на пациента (включват отваряне на черепа).

Само за една седмица на трима пациенти от Клиниката по неврология беше осъществено стентиране (отпушване) на запушени мозъчни артерии при болни с остър мозъчен инсулт. Тези болни вече са изписани практически здрави!

[Общо: 4    Средно: 2.5/5]
Стент в мозъка излекува напълно трима с инсулт беше последно модифицирана от: април 1st, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *