вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПушенето променя микрофлората в устата

Пушенето променя микрофлората в устата

Пушенето вреди не само на белите дробове. То променя микрофлората на устната кухина и така създава рисков фактор за тумори в устната кухина и гърлото. В устата ни нормално живеят около 600 вида бактерии и всички те играят важна роля, пише в Zee News. Всяко нарушаване на състава на микрофлората води до сериозни последствия.

Три четвърти от случаите на рак в устната кухина са свързани с тютюнопушенето, но бактериологичният фактор също не бива да се изключва. Както се оказва, пушенето има огромно влияние за това. Предстои да се направят ще проучвания, за да се съберат достатъчно научни доказателства, че промените в микрофлората отслабват естествената защита срещу канцерогенните съединения в тютюневия дим, или срещу развитието на редица заболявания на устната кухина, на белите дробове и стомашно-чревния тракт.

Засега учените са успели да установят, че микрофлората в устната кухина на пушачите е много по-различна от флората на хора, които никога не са пушили или са се отказали от вредния навик. Добрата новина е, че ако човек спре цигарите, микрофлората в устата се възстановява. При хората, които не са пушили в продължение на 10 години, микрофлора не се различава от тези, които никога не са пушили.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -