Евтин кръвен тест открива артрита 10 г. преди симптомите

PRINT

Артритът може да се диагностицира доста преди проявата на първите симптоми. В това са убедени експертите от Университета на Уоруик, които създали уникален и евтин кръвен тест. Според тях остеоартритът или по-точно първите опасни промени може да се откриват около 10 години преди поставяне на диагнозата по обичайния начин. Като се има предвид, че понякога, за да се забавят разрушителните процеси е достатъчно да отслабнете, новият тест може да промени живота на стотици хора, съобщава The Daily Mail.

Остеоартритът е основната причина за разграждане на хрущял. Не съществува специфичен тест за това заболяване. Обикновено го диагностицират късно, когато вече процесът е напреднал, а на пациента може да се предложи само операция. Затова сега новият кръвен тест дава надежда. С негова помощ се установява концентрацията на двете съединения кръвта. Нивата им се увеличават при пациенти с остеоартрит, а при здравите са нормални. Според учените диагнозата е доста точна (тестът може да открие ранен стадий на болестта при 22-ма от 30 пациенти).

За анализа е необходима само една капка кръв. Самото изследване отнема по-малко пари и време, отколкото например ако пациентът си направи ядрено-магнитен томограф. Кръвният тест може също така да покаже, колко бързо се ще се развива заболяването в конкретния случай и какви лекарства ще помогнат най-добре.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Евтин кръвен тест открива артрита 10 г. преди симптомите беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *