четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеНова диета сваля с 53% риска от алцхаймер

Нова диета сваля с 53% риска от алцхаймер

Експерти от Университета „Ръш“ разработиха нова диета MIND, която доказано намалява риска от алцхаймер с 53%, става ясно от статия в Zee News. Тази диета комбинира най-доброто от други две – първата е разработена за предотвратяване и лечение на хипертония и се нарича DASH, а втората е добре познатата средиземноморската диета. Тези диети намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания като хипертония, инфаркт и инсулт.

Учените сравнили ефекта от новата диета с този на двете поотделно. Така станало ясно, че при доброволците, които да се придържали стриктно към принципите на MIND, рискът от алцхаймер намалели с 53%.

При хората, които понякога нарушавали диетата, рискът паднал с 35%. За участниците на диета DASH, рискът от деменция намалял с 39%, а за тези, които спазвали средиземноморската диета – с 54%. Важно: положителният ефект се наблюдава само при тези, които стриктно спазвали тези диети.

Диетата MIND включва 15 позиции, включително 10 продукта, полезни за мозъка като зеленчуци, ядки, плодове, боб, пълнозърнести храни, риба, пилешко, зехтин и вино. Към „вредните“ продукти, от чиято употреба трябва да се въздържаме по принцип, спадат червено месо, масло, маргарин, сирене, сладкиши, бонбони, пържено и храни от заведения за бързо хранене.

Авторите на диетата препоръчват дневно да хапваме по-малко от една чаена лъжичка масло и по-малко от една порция сирене, пържено или заведения за бързо хранене на седмица.

Всеки ден трябва да се ядат най-малко три порции пълнозърнести храни, зелена салата, зеленчуци. Към това може да изпием чаша вино. Междинната закуска трябва да бъде от ядки. Варивата трябва да се консумират през ден. Ако искате да следвате MIND диетата, трябва да хапват месо от птици и горски плодове най-малко 2 пъти седмично, а риба – най-малко веднъж седмично. Според учените да се спазва такава диета е по-лесно, отколкото Средиземноморската.

Източник: Zee News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -