Нов за Пловдив апарат открива рак на гърдата в ранен стадий

PRINT
апарат за рак на гърдата

Модерен диагностичен апарат открива рак на млечната жлеза в ранен стадий, още докато туморът е с размер едва 2-3 мм. Това съобщи проф. д-р Петър Петров, председател на Националния съюз на АГ специалистите от доболничната помощ. Той уточни,  че единственият апарат за Пловдив, региона и Южна България се намира в  АГ кабинет на ул. „Дружба“ 7 в Пловдив.

Технологията е контактна безвредна термография, извършвана от много чувствителен датчик с пиезокристали. При нея се залага на известния факт, че температурата на туморните клетки е малко по-висока от тази на нормалните и здрави.

Данните се разчитат от изкуствен интелект. При съмнения  за онкологично заболяване резултатът се коментира от двама лекари, от които единият е мамолог, преди да се дадат на пациента.

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

Разработена е от полски екип, а апаратът е проектиран и изработен в Холандия. В реално време данните от изследването се изпращат в медицински център в Полша, където резултатът се сравнява с други 60 хиляди изображения. Реално изследването продължава около 20 минути.

Безвредният метод, при който рисковете за здравето са сведени до нула, е изцяло подходящ за приложение и при жени над 25 г. И тази група дами трябва да обръщат внимание на гърдите си, но у нас това се прави само при констатиран проблем, тъй като мамографията е рентгенова технология, не е напълно безопасна и се препоръчва на пациентки над 40 г., посочи проф. Петров.

Раждане в млада възраст пази от рак на гърдата

Друго предимство на метода е, че когато ракът на гърдата бъде открит в толкова ранен стадий, на практика той е лечим, а интервенцията не оставя козметични дефекти, които често са повод за допълнителни психически страдания за пациентките, отбеляза водещият специалист.

Цената на изследването е 60 лв., както в София. Всички, които желаят да се изследват, могат да се обадят на тел: 0878/220-665.

[Общо: 6    Средно: 3.2/5]
Нов за Пловдив апарат открива рак на гърдата в ранен стадий беше последно модифицирана от: декември 6th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *