Нов за Пловдив апарат открива рак на гърдата в ранен стадий

PRINT
апарат за рак на гърдата

Модерен диагностичен апарат открива рак на млечната жлеза в ранен стадий, още докато туморът е с размер едва 2-3 мм. Това съобщи проф. д-р Петър Петров, председател на Националния съюз на АГ специалистите от доболничната помощ. Той уточни,  че единственият апарат за Пловдив, региона и Южна България се намира в  АГ кабинет на ул. „Дружба“ 7 в Пловдив.

Технологията е контактна безвредна термография, извършвана от много чувствителен датчик с пиезокристали. При нея се залага на известния факт, че температурата на туморните клетки е малко по-висока от тази на нормалните и здрави.

Данните се разчитат от изкуствен интелект. При съмнения  за онкологично заболяване резултатът се коментира от двама лекари, от които единият е мамолог, преди да се дадат на пациента.

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

Разработена е от полски екип, а апаратът е проектиран и изработен в Холандия. В реално време данните от изследването се изпращат в медицински център в Полша, където резултатът се сравнява с други 60 хиляди изображения. Реално изследването продължава около 20 минути.

Безвредният метод, при който рисковете за здравето са сведени до нула, е изцяло подходящ за приложение и при жени над 25 г. И тази група дами трябва да обръщат внимание на гърдите си, но у нас това се прави само при констатиран проблем, тъй като мамографията е рентгенова технология, не е напълно безопасна и се препоръчва на пациентки над 40 г., посочи проф. Петров.

Раждане в млада възраст пази от рак на гърдата

Друго предимство на метода е, че когато ракът на гърдата бъде открит в толкова ранен стадий, на практика той е лечим, а интервенцията не оставя козметични дефекти, които често са повод за допълнителни психически страдания за пациентките, отбеляза водещият специалист.

Цената на изследването е 60 лв., както в София. Всички, които желаят да се изследват, могат да се обадят на тел: 0878/220-665.

[Общо: 6    Средно: 3.2/5]
Нов за Пловдив апарат открива рак на гърдата в ранен стадий беше последно модифицирана от: декември 6th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *